Dostupni linkovi

Pro-ruski separatisti na kontrolnom punktu kod Slavjanska, 2. maj 2014
Pro-ruski separatisti na kontrolnom punktu kod Slavjanska, 2. maj 2014

Nova ofanziva na istoku Ukrajine

17:57 3.5.2014.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnje (OSCE) Didije Burkhalter pozvali su na hitan prekid vatre u Ukrajini i apelovali na sve strane da u potpunosti poštuju sporazum iz Ženeve od 17. aprila, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
17:00 3.5.2014.
Američki sekretar Džon Keri razgovarao je o ukrajinskoj krizi sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, kome je rekao da je za Rusiju ključ da obustavi podršku separatistima na istoku Ukrajine. Keri je kazao da je oslobađanje pripadnika OSCE dobar “korak”, ali da je potrebno više učiniti kako bi se okonačala eskalacija krize.

Američki sekretar je istakao da je u razgovoru sa Lavrovim bilo reči o nasilju koje se u petak dogodilo u Odsei, gde su život izgubile najmanje 42 osobe.

Lavrov i Keri su, prema rečima američkog zvaničnika, u kontaktu sa švajcarskim predsednikom kako bi OSCE dobio veću ulogu u smanjenju tenzija u Ukrajini.
16:33 3.5.2014.
Torbjern Jagland, generalni sekretar Saveta Evrope o oslobađanju posmatrača OSCE:

“Mislim da se to dogodilo jer je došao [ruski specijalni izaslanik Vladimir] Lukin, to je jedina mogućnost. Takođe, vođen je telefonski razgovor između [nemačke] kancelarke [Angele] Merkel i [ruskog] predsednika [Vladimira] Putina. Na ovome smo počeli da radimo pre nekoliko dana, a ja sam pitao Lurkina da pokuša."
15:01 3.5.2014.
Ruska televizija objavila je u subotu snimak na kojem se vidi kako ljudi iskaču iz zapaljene zgade sindikata u Odesi, tokom nereda koji su se dogodili u petak:

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG