Dostupni linkovi

Makedonija: SDSM vratio poslaničke mandate


Glavni odbor najveće opozicione stranke u Makedoniji - Socijaldemokratskog saveza /SDSM/ potvrdio je odluku Izvršnog odbora da vrati 34 poslanička mandata, koje je ta stranka osvojila na prošlonedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima.

Glavni odbor SDSM-a odbacio je izbore kao neregularne i pozvao na održavanje novog glasanja.

Lider stranke Zoran Zaev optužo je vlast za "masovnu kupovinu glasova, u prisustvu i uz pomoć policije".

Pozivajući se na neimenovane izvore iz stranke, skopski mediji su prenijeli da je na sjednici Glavnog odbora dogovoreno da se održi partijski kongres na kome bi se potvrdilo da cijela partija stoji iza rukovodstva i definisala strategija za vanparlamentarno djelovanje.

Iako SDSM ne priznaje izbore i insistira na formiranju tehničke vlade, koja će provesti fer izborni proces, Državna izborna komisija navela je da su izbori održani u skladu sa zakonom i da su zabilježene samo manje nepravilnosti.

Komesar za proširenje EU Štefan File ocijenio je da je postizborna situacija u Makedoniji vrlo komplikovana i da je zbog približavanja te države EU neophodno da se sve strane uključe u rješavanje spornih pitanja.

Na prijevremenim izborima VMRO-DPMNE osvojio je 61 mandat, SDSM 34, Demokratska unija za integraciju 19, Demokratska partija Albanaca sedam, a Nacionalni demokratski preporod i koalicija GROM po jedno poslaničko mjesto.

Novi saziv makedonskog parlamenta treba da bude konstituisan najkasnije do 20 juna.
XS
SM
MD
LG