Dostupni linkovi

Steinmeier: Sve teže pronaći rješenje za ukrajinsku krizu


Rješenje za krizu u Ukrajini je sve teže pronaći kako vrijeme prolazi, ocijenio je u srijedu šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier u toku posjete Moldaviji.

- Svaki dan koji prođe čini da je rješenje sve teže - kazao je on na konferenciji za štampu u Chisinau i pozvao Moskvu i Kijev da iskoriste "šansu za deeskalaciju" koju je pružio međunarodni kompromis u Ženevi prošle sedmice.

Steinmeier i njegov francuski kolega Laurent Fabius posjetili su Moldaviju kako bi uvjerili Chisinau da podržavaju njegovu želju da potpiše sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji.

Moldavija je, uz Gruziju, zemlja iz bivšeg sovjetskog bloka koja je parafirala sporazum o priključenju na samitu Istočnog partnerstva EU-a u Vilniusu održanom u novembru, nakon iznenadnog povlačenja Ukrajine.

Moldavija će taj sporazum potpisati formalno krajem juna, a Fabius je ocijenio da neće biti problema šo se tiče odnosa između ove male zemlje i Rusije. Chisinau se plaši pritiska Rusije i ponavljanja onog što se dogodilo na ukrajinskom Krimu.
XS
SM
MD
LG