Dostupni linkovi

Novartis, GlaksoSmitKlajn i Lili - sporazumi o prodajiŠvajcarski farmaceutski gigant Novartis objavio je danas da je potpisao nekoliko sporazuma sa engleskim GlaksoSmitKlajnom (GSK) i američkim Eli Lilijem (Lilly) vrednih više milijardi dolara.

Novartis kupuje odsek GlaksoSmitKlajna za onkološke proizvode za oko 16 milijardi dolara, a britanskoj firmi prodaje svoje poslovanje s vakcinama, isključujući deo za vakcine za grip, za 7,1 milijardu dolara.

Dve kompanije takođe formiraju novu zajedničku firmu proizvoda za šire potrošače koja će imati 7,9 milijardi evra (10,9 milijardi dolara) prihoda. U toj zajedničkoj kompaniji GSK će imati udeo od 63,5 odsto.

"Ova trodelna transakcija ubrzaće ostvarivanje naše strategije za rast prodaje i diversifikaciju i dugoročno poboljšati naše rezultate ", rekao je generalni direktor GSK-a Endru Viti.

Odvojeno je Novartis objavio da je sklopljen sporazum da američkoj farmaceutskoj kompaniji Eli Lili (Lilly) proda svoj odeljak za lečenje životinja za 3,9 milijardi evra (5,4 milijardi dolara).

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG