Dostupni linkovi

SAD i Njemačka: Neizbor državnog tužioca otežava borbu protiv korupciju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Skupština Crne Gore ponovo nije izabrala vrhovnog državnog tužioca što znači da će privremeno stanje u jednoj od ključnih institucija za uspješnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, potrajati bar još nekoliko mjeseci.

Najvažnije zemlje medjunarodne zajednice su već iskazale svoje razočarenje.

"Za državu nije dobro da ova važna funkcija nije pokrivena", rekla je ambasadorka SAD, Sue Kay Brown iskazujući razočarenje američke administracije zbog činjenice da crnogorski parlament ponovo nije izabrao vrhovnog državnog tužioca:

Sue Kay Brown
Sue Kay Brown
"Mislim da bi komentar i pitanje zašto ta odluka nije donijeta trebalo tražiti od skupštine. Sigurno je da je to razočaranje za sve. Mi ohrabrujemo parlamentarce da nastave zajedno da riješe ovo pitanje jer nije dobro za zemlju da ima ovu veoma važnu poziciju nepokrivenu tako dugo.Mi tražimo od njih da nastave rad kako bi se to i dogodilo. Ovdje ne bih nikoga krivila za to što tužilac nije izabran - ni grupaciju ni pojedinca."

Razočarenje otvoreno iskazuje i diplomatski predstavnik najvažnije zemlje EU.

Ambasador Njemačke, Pius Fischer koji je takodje odgovorio i na direktno novinarsko pitanje - ko je kriv što državni tužilac ponovo nije izabran - rekao da je ova funkcija neophodna za ostvarenje mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala:

"Ovo je vrlo razočaravajuće jer vam je vrhovni državni tužilac hitno potreban i sve dok vam treba više vremena da izaberete tužioca, manje su šanse da imate dobre mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Državni tužilac je ključna ličnost za uspostavljanje tog puta mjerljivih rezultata u Crnoj Gori. Nema svrhe igrati tu igru optuživanja ko je kriv. Mislim da svi nadležni treba da rade da bi što prije dobili novog vrhovnog državnog tužioca i ovo se odnosi kako na vladajuću koaliciju tako i na opoziciju. Glasanje je bilo tajno i mi ne znamo ko je glasao protiv predloženog kandidata."

Podsjetimo, crnogorski parlament u ponedjeljak po drugi put nije izabrao vrhovnog državnog tužioca jer jedini kandidat, advokat Goran Rodić, na tajnom glasanju, nije dobio neophodnu tropetinsku većinu, pa će Tužilački savjet raspisati novi javni poziv za izbor VDT-a, što znači da "VD" stanje u ovoj instituciji, po procjenama, može potrajati i godinu dana.

Prvo glasanje za VDT-a, po novim ustavnim promjenama, bilo je krajem decembra prošle godine, kada kandidat za tu funkciju, kojeg je predložio Tužilački savjet, Branko Vučković nije dobio dvotrećinsku podršku, koja je neophodna u prvom krugu glasanja.

Inače, vrhovnom državnom tužiocu mandat je istekao prije tačno godinu dana i od tada tu funkciju obavlja Veselin Vučković.

U medjuvremenu je, iz Evropske komisije poručeno da crnogorski parlament treba što prije da postigne dogovor u vezi sa izborom državnog tužioca, odnosno, da sve strane pokažu demokratsku zrelost i odgovornost.

Činjenicu da skupština ponovo nije izabrala vrhovnog državnog tužioca, komentarišu i u domaćem NVO sektoru.

“Mi smo juče iz Skupštine Crne Gore dobili još jednu potvrdu da je DPS neprihvatljiv bilo koji kandidat koji nije partijski podoban. To treba sve da nas zabrine jer će se zasigurno odraziti na proces evropskih integracija, odnosno njegovo usporavanje jer ovo znači usporavanje uspostavljanja sistema funkcionalne vladavine prava u kojoj upravo VDT ima veoma važnu ulogu. Nema odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala bez nepristrasnog, neazivsnog i profesionalnog Vrhovnog državnog tužilaštva. Stanje vršioca dužnosti u kojem se nalazimo dosta dugo samo produžava agoniju u kojoj se proganjaju politički neistomišljenici, a izbjegavaju stvarni problemi.To je garant da ćemo i u narednim izvještajima imati nedopustivo loše ocjene u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i odgovornost za to treba da snosi najjača partijska struktura , odnosno DPS koji je mogao da utiče na značajno drugačiju odluku“, kaže direktorka Centra za gradjansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.
XS
SM
MD
LG