Dostupni linkovi

Ni Rodić nije prošao: Crna Gora i dalje bez vrhovnog državnog tužioca


Goran Rodić
Goran Rodić
Skupština Crne Gore nije izabrala vrhovnog državnog tužioca, jer advokat Goran Rodić nije dobio potrebnu tropetinsku skupštinsku većinu, odnosno 49 glasova.

Državno tužilaštvo Crne Gore je više od gudinu u v.d. stanju, a opozicione partije optužuju vladajuću Demokratsku partiju socijalista da nema politički interes da se stanje u tužilaštvu dovede u red, dok u Đukanovićevoj stranci vjeruju da će vrhovni državni tužilac biti izabran u narednom krugu.

Za izbor advokata Gorana Rodića glasalo je 37 poslanika, protiv je bilo 36, dok je šest listića bilo nevažeće. To nije bilo dovoljno da crnogorski parlament izabere vrhovnog državnog tužioca na šta se čeka više od godinu.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je nakon tajnog glasanja poslanika saopštio da se kreće ponovo u istu proceduru

“Konstatujem da nije dobio potrebnu tropetinsku većinu I da se time ovaj kriug kandidovanja za VDT-a zatvara. Moraćemo ići u novo oglašavanja, odnosno moraće Tužilački savjet ići na novo oglašavanje a mi ćemo ovim ritmom glasti ponovo negdje do jeseni“

Crnogorsko državno tužilaštvo funkcioniše u v.d. stanju. Opozicione stranke su ranije najavile da će podržati Rodića za vrhovnog državnog tužioca i nakon glasanja su optužili Demokratsku partiju socijalista da nema politički interes da tužilaštvo izađe iz v.d. stanja.

”Jasno je da DPS hoće novi krug izbora da bi mogla da projektuje ko je taj ko će izvršavati njene partijske direktive a ne raditi na osnovu Ustava i zakona. Ovo je poraz za demokratiju, ovo je poraz za naš evropski put i ovo je dokaz da DPS ne zaslužuje evropsku budućnost jer se ne zalaže za evropske vrijednosti”, kaže Azra Jasavić iz Pozitivne

U prethodnom periodu veliki broj subjekata u Crnoj Gori i međunarodnoj zajednici je konstatovao da je državno tužilaštvo jedna od najslabijih karika u lancu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Nebojša Medović iz Demokratskog fronta očekuje reakciju Evropske Komisije.

”Na žalost vijdeli ste na konkretnom primjeru da DPS ne želi da Crna Gora dobije VDTa koji nije pod partijskom kontrolom. Sada se vraćamo na početak. Mi očekujemo da će ovu činjenicu prepoznati i Evropska komisija i šira međunarodna zajednica i da će napraviti dodatni pritisak prema onima koji žele da se zadrži postojeće stanje.”

U Demokratskoj partiji socijalista smatraju da se ne može prilikom tajnog glasanja utvrditi ko je glasao za, a ko protiv.

Izražavajući žaljenje što vrhovni državni tužilac nije izabran Milutin Simović, šef poslaničkog kluba DPS-a vjeruje da će brzo doći do izbora prvog tužioca

”Ne trebamo gubiti nadu. Ja sam siguran da ćemo u drugom, ponovljenom konkursu brzo biti u prilici da u Skupštini Crne Gore realizujemo i to kadrovsko rješenje što je naša jedina preostala obaveza u odnosu na ono što proističe iz obaveza u dijelu ustavnih promjena.”

Treba reći za imenovanje advokata Gorana Rodića nisu glasale manjinske nacionalne partije Albanaca i Bošnjaka.

Nik Đeljošaj iz Kluba poslanika manjina je rekao da je za njh problem Rodićeva biografija:

”On je bio tužilac u JNA, u Miloševićevoj vojsci, bio je sudija i branilac svih optuženih za ratne zločine u Crnoj Gori, i ne samo to. On je poslije suđenja bio i njihov glasnogovornik i to su neki momenti zbog kojih mi nijesmo mogli njega podržati.”

Podsjetimo, tokom dosadašnje procedure bila su četiri kandidata za vrhovnog državnog tužioca i tri kruga glasanja u Skupštini. Rodić je u drugom krugu glasanja dobio najviše glasova, ali ni tada kao ni u trećem krugu nedovoljno za izbor.
XS
SM
MD
LG