Dostupni linkovi

Brisel traži dodatne uštede od Hrvatske od 1,3 milijarde kuna


Evropska komisija nije zadovoljna uštedama koje je u najnovijem rebalansu proračuna predložila Vlada. Navodno traži dodatne uštede od 1,3 milijarde kuna. Rok do kojeg mora predložiti novi plan je 30. travnja, a Bruxelles će se o njemu očitovati do kraja lipnja. Za sada se još ne zna gdje će se rezati.


Premijer Zoran Milanović slučaj je u Karlovcu reako da "cijelo vrijeme razgovaramo s Europskom komisijom, kao i sve druge države. To traje godinama u nekim slučajevima".

Kako kaže premijer, prve mjere prilagodbe bile su prilično izdašne i velike - to je 1,8% BDP-a prilagodbe. To su veliki iznosi. Komisija je u preporukama tražila 2,3%. Ne znam hoćemo li moći doći do tog iznosa u uravnoteženju.

"Ići ćemo prema tom iznosu, ali ne tako da napravimo situaciju kao u Grčkoj, da u Republici Hrvatskoj ubijemo svaki rast, svaku mogućnost investicije ili ulaganja. To tako ne može biti", rekao je Milanović.

Saborska oporba komentirala je rekla da nisu iznenađeni jer su i tijekom rasprave o rebalansu upozoravali da bi se takvo što moglo dogoditi.
XS
SM
MD
LG