Dostupni linkovi

Francuski premijer Ero podneo ostavkuDosadašnji francuski premijer Žan-Mark Ero podneo je danas predsedniku Fransoa Olandu ostavku u svoje ime i u ime vlade, saopšteno je iz Eroovog kabineta, a Oland će na čelo vlade imenovati ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa i to će saopštiti u večerašnjem obraćanju, javljaju francuski mediji.

Oland je odlučio da na čelo vlade dovede Valsa nakon što je njegova Socijalistička partija pretrpela ponižavajuće gubitke na lokalnim izborima čiji je drugi krug održan juče, saopštili su izvori bliski vladi, a prenosi AFP.

Francuska televizija BFM navodi da je Vals bio favorit u anketama i da će moći da računa i na podršku aktuelnih članova vlade, kao što je ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan, koji je veoma blizak šefu države.

Ero je u dugom razgovoru koji je jutros imao u Jelisejskoj palati sa Olandom izrazio predsedniku svoju lojalnost, ali su propusti na koje je ukazao šef države odneli prevagu, navodi BFM.

Francuska televizija javlja da Olandova odluka o smeni Eroa neće biti bez posledica, pošto će, prema informacijama kojima BFM raspolaže, ministarka za stambena pitanja Sesil Duflo podneti ostavku i neće biti u sastavu nove vladajuće garniture.

Posle neuspeha u prvom krugu lokalnih izbora, francuska levica je u drugom, odlučujućem krugu doživela "kataklizmu" kakva se ne pamti u analima, izgubivši 151 grad sa više od 10.000 stanovnika u korist desnice i krajnje desnice, piše danas francuska štampa.

Mnogi Francuzi juče nisu ni izašli na birališta, očito kaznivši socijalističku vladu predsednika Olanda u atmosferi opšteg nezadovoljstva zbog visoke nezaposlenosti, stagnirajuće ekonomije, imigracije i kriminala.
XS
SM
MD
LG