Dostupni linkovi

EK upozorila Francusku i Italiju da smanje dugEvropska komisija upozorila je danas Italiju i Francusku da moraju da učine više da bi rešile visoki nivo javnog duga i reformisalie svoje privrede.

Izvršno telo EU je navelo u danas objavljenom izveštaju da javni dug Francuske raste i da se predviđa da ona neće ispuniti zacrtane ciljeve za smanjenje svog duga.

Kako se navodi u izveštaju, visok nivo duga u drugoj po veličini privredi u 18-očlanoj evrozoni, mogao bi da proizvede velike tržišne turbulencije što bi moglo dalje da utiče na privredni rast i da se proširi na ostale zemlje evrozone.

Evropska komisija navodi takođe da nova italijanska vlada mora odlučno da deluje na smanjenju svog duga i da sprovede reforme i poveća konkurentnost kako bi se smanjili rizici od negativnog uticaja na italijansku privredu i evrozonu.

Samo Hrvatska, Slovenija i Italija su u težoj situaciji od Francuske, ukazuje Evropska komisija u svom izveštaju. Te tri zemlje beleže "prekomernu" neravnotežu koja zahteva pojačan nadzor.
XS
SM
MD
LG