Dostupni linkovi

Poverenik poništio rešenje o tajnosti ugovora sa Etihadom


Oragnizacija Transparentnost Srbija danas je na svojoj Fejsbuk (Facebook) stranici objavila rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja kojim je poništio odluku preduzeća Er Srbija (Air Serbia) da ugovor sa kompanijom Etihadom predstavlja tajnu.

Kako je objavljeno, poverenik je poništio rešenje kojim je Er Srbija uskratila pristup informacijama koje se odnose na poslovnu saradnju između tog preduzeća i Etihada i vlasničku transformaciju bivšeg Jat-a i naložio da se predmet vrati na ponovni postupak u Er Srbiju.

Poverenik je postupao po žalbi organizacije Transparentnost Srbija.

U rešenju Poverenika se, između ostalog, navodi da je Air Serbia navela formalne razloge za uskraćivanje pristupa, ali da nije obrazložila materijalne razloge koji takođe moraju postojati, i da se razlozi za uskrađivanje pristupa informacijama ne mogu zasnivati
samo na pretpostavci o mogućem ponašanju druge ugovorne strane.

Konstatuje se da Er Srbija nije, pre nego što je odbila u celosti zahtev za pristup informacijama, razmatrala mogućnost delimičnog pristupa.

Istaknuto je i da "nema mesta pozivanju prvostepenog organa na odredbe o prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju odavanja poslovne tajne, za situaciju kada organ javne vlasti to čini u skladu i na osnovu zakona, a ne neovlašćeno".

"Zbog svega toga je predmet vraćen a.d. za vazdušni saobraćaj Er Srbija na ponovni postupka," objavila je Transparentnost.

U toj organizaciji podsećaju da su istu žlabu uputili i Vladi Srbiji, ali da ona nije postupala po njoj.
XS
SM
MD
LG