Dostupni linkovi

Francuska poziva Rusiju da izvrši pritisak na vlasti Sirije


Francuska je zatražila danas od Rusije da izvrši pritisak na sirijski režim Bašara al Asada da nađe rešenje krize posle neuspeha konferencije Ženeva 2.

"Tražimo prIJe svega od Rusije, koja je velika zemlja, da iskoristi sav svoj uticaj kako bi omogućila da napreduje ta zemlja koju muče njen lider i njegova porodica", rekao je danas francuski šef diplomatije Loran Fabijus za francuski radio "Radio Classique-LCI".

Poslije prošlonedeljnog neuspjeha pregovora između predstavnika sirijskih vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom UN u Ženevi francuski ministar je ponovio da su izaslanici "režima Bašara al Asada sabotirali stvar".

On je ukazao da je Rusija prihvatila ideju da je cilj pregovora u Ženevi dogovor o prijelaznoj vladi, ali da zapravo ništa u tom smislu nije učinjeno.

Druga runda pregovora završila se neuspjehom prošle nedjelje u Ženevi pošto predstavnici vlasti nisu željeli da razgovaraju o uspostavljanju prijelazne vlade, što bi podrazumijevalo odlazak Bašara al Asada, a opozicija je smatrala da je to najvažnije pitanje.

Dvije su strane završile pregovore bez zakazivanja sljedećeg sastanka.
XS
SM
MD
LG