Dostupni linkovi

Sirija: iz Homsa evakuisano još 300 ljudi



Predstavnici Sirijskog Crvenog krsta rekli su da je još oko 300 ljudi evakuisano u utorak iz trećeg po veličini sirijskog grada Homsa.

Šef akcije koju provodi Crveni krst, Kaled Erksousi, rekao je da je obavješten da je prekid vatre dogovoren za Homs, nastavljen za "još nekoliko dana", što je pozdravila saopštenjem iz Ženeva i generalni podsekretar UN za humanitarna pitanja i koordinator za humanitarnu pomoć Valeri Amos.

Ona je pozdravila sporazum između sirijske vlade i opozicije da se nastavi humanitarna pauza za Homs, nakon što je preko vikenda otvarana vatra na humanitarne radnike.

Amos je rekla da su humanitarni radnici Ujedinjenih nacija i Crvenog polumjeseca, proteklog vikenda bili meta namjernih napada dok su nastojali da pomognu narodu u Homsu.

Sa današnjih oko 300 ljudi, ukupan broj evakuisanih iz Homsa iznosi oko 1.000 ljudi. Evakuacija je počela u petak, kada je na snagu stupio sporazum o prekidu vatre. Taj prekid omogućava da iz grada izađu žene, djeca i starije osobe, te da se dostavi humanitarna pomoć.
XS
SM
MD
LG