Dostupni linkovi

Karzai odgodio oslobađanje talibana


Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je odgodio oslobađanje 88 navodnih talibanskih boraca nakon protesta Sjedinjenih Američkih Država prema kojima bi oni mogli nastaviti s borbama, izjavili su zvaničnici u subotu.

Saopćenje o oslobađanju ovih ljudi je izazvalo ljutnju vojnih zapovjednika i američkih senatora, dok Sjedinjene Američke Države pokušavaju uvjeriti afganistanskog predsjednika da potpiše sporazum o bilateralnoj sigurnosti (BSA), koji uređuje prisustvo američkih vojnika u Afganistanu nakon povlačenja NATO-ovih snaga slijedeće godine.

- U primjeni nedavnog predsjednikovog naloga, počeli smo ponovo da razmatramo slučajeve 88 zatvorenika - izjavio je novinskoj agenciji AFP Abdul Šokur Dadras, član Komisije za reviziju.

- Predsjednik je također naredio sigurnosnim i obavještajnim agencijama da provjere njihove pozadine i dosijee kako bi se osiguralo da pravda bude zadovoljena - dodao je.

Američki general Joseph Dunford, zapovjednik NATO-ovih snaga u Afganistanu, podnio je formalnu žalbu protiv ovih oslobađanja, tvrdeći da su protiv sporazuma potpisanog u toku predaje Bagrama afganistanskim vlastima.
XS
SM
MD
LG