Dostupni linkovi

"Njujork tajms" i "Gardijan": Pomilovanje za Snoudena


Američki list "Njujork tajms" i londonski dnevnik "Gardijan" apelovali su u četvrtak da se pomiluje odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden, koji je odao poverljive informacije o špijuniranju vlade SAD.

Dva lista su, u odvojenim uvodnicima, pozdravili Snodena, koji je našao utočište u Rusiji nakon što je obelodanio veliki broj podataka o tajnim tehnikama sakupljanja informacija koje je koristila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), preneo je AFP.

"Možda je on time počinio krivično delo, ali je svojoj zemlji učinio veliku uslugu", piše "Njujork tajms", uz ocenu da je vreme da SAD ponude Snoudenu nagodbu ili neku vrstu pomilovanja.

Britanski "Gardijan" je, u međuvremenu, pozvao Vašington da "dozvoli Snoudenu da se dostojanstveno vrati u SAD" i okarakterisao Snoudenovo otkrivanje podataka o elektronskom prisluškivanju Vašingtona u zemlji i inostranstvu kao akt "moralne hrabrosti".

Savet za nacionalnu bezbednost i Forum Bele kuće za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove u četvrtak su odbili komentar na pisanje dva lista, navodi Tanjug.

Američki predsednik Barak Obama je ranije izjavio da pozdravlja debatu o ulozi NSA, ali je odbacio diskusiju o mogućnosti amnestije ili predsedničkog oproštaja za Snoudena.
XS
SM
MD
LG