Dostupni linkovi

Kosovo izmenilo politički pejzaž, građani zabrinuti za džep


Praznična Priština
Praznična Priština
Kosovo je u 2014. godinu ušlo sa novom političkom mapom. Neke od opština koje su se smatrale uporištem pojedinih političkih partija, više se ne mogu tako zvati.

Prištinu više ne vodi Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, dok je Demokratska partija Kosova, Hashima Thacija, izgubila Mitrovicu, Mališevo i Uroševac.

Partija Ramusha Haradinaja, Alijansa za novo Kosovo, izgubila je svoja uporišta – Peć i Đakovicu.

Prištinu sada vodi Shpend Ahmeti iz Samoopredeljenja Albina Kurtija, Alijansa novo Kosovo Behxheta Pacolija dobila je Južnu Mitrovicu i Đakovicu.

Analitičar Ilir Deda ističe da su promene od 1. decembra velika pobeda građana i demokratije na Kosovu.

Po njegovim rečima, građani poslednjih 10 godina nisu imali poverenje u izborni proces zbog krađe glasova, ali 3. novembra je dokazano da Kosovo može da održi slobodne i demokratske izbore.

“Pokazana je jedna velika politička zrelost građana Kosova koji su dokazali da će putem slobodnih, fer i demokratskih izbora i bez zloupotreba, glasati za promene i napredak. Ono što se desilo u drugi krug je politički preokret na celom Kosovu i početak pobede kvaliteta i kvalitetnih ljudi u opštinama”, kazao je Deda.

Opomena političarima

Politički analitičar Ardian Arifaj navodi da je glas naroda bio protiv loše lokalne uprave u svim opštinama.

“Glasalo se protiv dosadašnje samouprave. Ovo predstavlja veliku opomenu celom političkom spektru i govori da građani nisu zadovoljni kako se rukovodi Kosovom i traže korenite promene političara, veća ovlašćenja i veću odgovornost”, kazao je Arifaj.

Pobednik lokalnih izbora sigurno je i Građanska inicijativa ’Srpska’ koja sada upravlja devet od deset decentralizovanih opština u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Analitičar i publicista, Belul Beqaj, kazao je da poslednjim lokalnim izborima i uvećanim uticajem Beograda u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, smanjen uticaj srpskih političkih subjekata sa Kosova. On je kazao da je jedini pobednik lokalnih izbora na Kosovu Građanska inicijativa Srpska, poznata kao srpska lista, a koja, po njemu, nije demokratska već je državna lista Beograda čija je funkcija povećanje srpske hegemonije.

I Beqaj je konstatovao da će Asocijacija ili Zajednica Srba stvoriti treći nivo vlasti, što će predstavljati veliki problem za Kosovo i funkcionisanje države u budućnosti.

„Misija Thaçijevih Srba je završena. Počela je misija Dačićevih Srba. Pitanje je vremena kada će se i kosovski ministar lokalne samouprave, Slobodan Petrović, proglasiti tehnološkim viškom u vladi Kosova, pošto sav posao u srpskim opštinama obavlja ministar u vladi Srbije zadužen za Kosovo. To je ta promena koja se ozbiljno mora analizirati i kakve efekte će ona doneti“,
kazao je Beqaj.

I pored ovih promena na lokalnom nivou krajem 2013., građani Kosova skeptični su kada je u pitanju poboljšanje životnog standarda.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG