Dostupni linkovi

Korak naprijed, korak nazad: Šta nam je donijela 2013?


U zemljama u regiji različito se ocenjuje 2013. godina.

Dok je za jedne, poput Hrvatske, Srbije i Kosova, bila delimično uspešna na političkom planu, za druge, kao na primer za Crnu Goru, bila je to godina političke stagnacije i osiromašenja građana. Za BiH je to još jedna potpuno protraćena godina, koju su obeležile blokade na svim nivoima.

Srbija je, kako piše Ognjen Zorić u tekstu „EU, protestna Parada ponosa i jedna svadba“ u 2013. godini dobila datum početka pregovora o članstvu u Evropskoj Uniji, predsednik Tomislav Nikolić se izvinio i izrazio žaljenje zbog svih zločina počinjenih nad Bošnjacima, zabranjena je još jedna Parada ponosa, Miroslavu Miškoviću je počelo suđenje, a Milo Đukanović je posle gotovo decenije došao u posetu.

Za Kosovo je 2013. bila godina dijaloga, izbora i nade za postizanje evorpske perspektive, napisala je Amra Zejneli u tekstu “Briselski sporazum i političke turbulencije obeležili 2013. godinu”. U odlazećoj godini postignut je sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Neki su ga ocenili istorijskim, a neki kao korak nazad kada je u pitanju izgradnja države Kosovo.

Blokade, opstrukcije, nedovršene rekonstrukcije u političkom smislu obilježile su 2013. godinu. Iako je obećavano mnogo toga, prije svega krupnih koraka ka evropskom putu BiH, borbi protiv korucije, većoj zaposlenosti, sve što su političari uradili kako treba je da su sebi obezbijedili enormno visoka primanja i sve moguće privilegije. Sve je, kao i dvadeset godina do sada, ostalo na obećanjima, praznim riječima i bitkama za uske političke interese i fotelje, piše Marija Arnautović u tekstu "Godina koju su pojeli političari".

Hrvatska je u godini na izmaku obilježila ispunjenje drugog strateškog cilja – nakon ulaska u NATO, sada je i 28. članica Europske unije. Osim toga, godinu su obilježili ideološki sukobi, koji su u drugi plan bacili i najozbiljniji problem hrvatskog društva – lošu gospodarsku situaciju i porast broja nezaposlenih. Analizu godine iza nas pod naslovom "Članstvo u EU i ideološki sukobi" uradio je Enis Zebić.

Ekonomska kriza potpomognuta aktiviranjem garancija za KAP, brojne afere na političkoj sceni ali bez pravog epiloga i izostanak suštinskih dešavanja, obilježili su proteklu godinu po mišljenju gradjana Crne Gore. I na političkom i na ekonomskom planu zabilježene su izvjesne oscilacije, ali nedovoljne, pa je većina gradjana razočarana postignutim u protekloj godini, a više o tome možete pročitati u tekstu Lele Šćepanović “Godina pada standarda i političke stagnacije”.
XS
SM
MD
LG