Dostupni linkovi

Danas 125 godina od rođenja kralja Aleksandra Prvog



Danas se navršava 125 godina od rođenja kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, osnivača Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), koji je ubijen u Marseju.

Liturgiju u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu služiće episkop šumadijski Jovan, u prisustvu princa Aleksandra Drugog i princeze Katarine Karađorđević.

Kralj Aleksandar Prvi rođen je na Cetinju 16. decembra 1888. godine, kao drugi sin kralja Petra Prvog i knjeginje Zorke, djetinjstvo je proveo u Crnoj Gori, osnovnu školu završio u Ženevi, a školovao se i u vojnoj školi u Sankt Peterburgu i Beogradu, kada je njegov otac došao na presto 1903. godine.

U Prvom balkanskom ratu 1912. godine Aleksandar je bio komandant Prve armije i vodio bitke na Kumanovu i Bitolju, a potom i bitku na Bregalnici 1913. godine u Drugom balkanskom ratu.

U Prvom svjetskom ratu bio je vrhovni komandant srpske vojske u bitkama na Ceru i Kolubari 1914. godine, kada je srpska vojska porazila vojsku Austrougarske monarhije, a nakon okupacije 1915. godine, zajedno sa srpskom vojskom, povlačio se preko Albanije.

Poslije vojničkih, došli su i državnički uspjesi, pa je 1. decembra 1918. godine potpisan akt ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i osnivanje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), dok je Aleksandar krunisan za kralja 1921. godine.

Prilikom posjete Francuskoj, u koju je otputovao da bi učvrstio odbrambeni savez protiv nacističke Njemačke, na kralja Aleksandra izvršen je atentat u Marseju, 9. oktobra 1934. godine. Kraljeva smrt duboko je potresla Jugoslaviju, a njegovo tijelo je do Oplenca, gdje je sahranjen, ispratilo, prema nekim zapisima, oko 100.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG