Dostupni linkovi

Sud u Strazburu osudio Norvešku za nesreću na Sjevernom moruEvropski sud za ljudska prava u Strazburu osudio je Norvešku zbog slučaja sedam radnika naftne industrije na Sjevernom moru koji su postali invalidi nakon ronjenja 70-ih i 80-ih godina.

Sudije su ocijenile da su norveške vlasti odugovlačile da ojačaju mjere bezbjednosti roniocima. Norveška će morati da da po 8.000 eura svakom podnosiocu žalbe.

Bivši ronioci, pet Norvežana, jedan Šveđanin i jedan Islanđanin, sada stari od 52 do 71 godinu, imaju plućne, moždane i slušne poremećaje, odnosno dekompresionu bolest. To oboljenje se javlja nakon nagle promjene pritiska.

Ronioci smatraju da je norveška država jednim dijelom odgovorna za to, jer nije ustanovila ograničenja promjene pritiska koje ronilac može bezbjedno da podnese.

Sud je već kritikovao 90-ih godina naftne kompanije koje su do tada kao povjerljive informacije držale svoja pravila za ronioce i na taj način smanjivale vrijeme izlaska ronioca na površinu kako bi dobila na vremenu i zbog konkurencije.
XS
SM
MD
LG