Dostupni linkovi

Barozo: Zavisimo jedni od drugih


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je sinoć u Beču da je kriza svima pokazala koliko zavisimo jedni od drugih.

On je, u govoru na konferenciji "Centra za globalni dijalog i saradnju" (CGDC) u Beču, na kojoj je mu je uručena ovogodišnja nagrada, pozvao Evropljane na solidarnost u krizi.

"Mi smo naučili lekcije međusobne zavisnosti", podvukao je on nakon što mu je nekadašnji bugarski premijer i aktuelni šef CGDC Petar Stojanov uručio priznanje. On je ujedno ukazao i na diverzitet unutar EU, koja broji 24 zvanična jezika i ogroman broj manjina u 28 zemlje članice. EU je, kako je konstatovao, "upsešna laboratorija", koja svoju kompleksnost pretvara u stabilnost.

Bivšem šefu NATO u Evropi Vesliju Klarku i ruskom tajkunu, šefu "Rusnjefta" Mikaiul Gucierevu uručene su nagrade za međukulturalni dijalog.

Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev dobio je nagradu za napore u međuverskom dijalogu.

Sportista Feliks Baumgartner dobio je ovogodišnju nagradu za skok iz stratosfere.

CGDC je osnovana pre tri godine kao nevladina organizacija iji cilj je spajanje ličnosti koje odlučuju u oblasti privrede, politike i kulture da bi se pronašla kreativna rešenja za održivi razvoj.
XS
SM
MD
LG