Dostupni linkovi

Jadranka Kosor svedočila na suđenju Sanaderu



Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor svedočila je danas na suđenju svom prethodniku na čelu Vlade, Ivi Sanaderu u slučaju "Planinska" u kojem je optužen za malverzacije s prodajom poslovne zgrade u Zagrebu Vladi Hrvatske.

Kosor je na sudu u Zagrebu rekla da je kao potpredsednica Vlade 2009. potpisala ugovor o kupovini zgrade u Planinskoj ulici, o kojem se prethodno raspravljalo na užem kabinetu vlade. Svedočila je da je tadašnji premijer kupovinu zgrade obrazložio interesima države, jer je Ministarstvo regionalnog razvoja za čije je potrebe kupljena
zgrada bilo dislocirano i u zgradi u najmu.

Potvrdila je da su sve odluke potpisivali premijer i ona kao potpredsednica.

Sudija zagrebačkog Županijskog suda zabranila je Jadranki Kosor da odgovori na nekoliko pitanja Sanaderovih advokata koja, kako je obrazloženo, nemaju veze s predmetom "Planinska".

Među ostalim, advokata Čedu Prodanovića zanimalo je da li je istina da je kao premijerka poslala pismo Evropskoj komisiji da se uskoro podižu optužnice i da li je tužilaštvu slala svedoke koji su teretili bivšeg premijera.

Sanader se u više slučajeva tereti za korupciju i tvrdi da je žrtva političkog progona koji je naredila Jadranka Kosor.

Bivši premijer uložio je prigovor na njeno svedočenje i rekao da nije tačno da se o kupovini zgrade u Planinskoj raspravljalo na sednici Vlade na proleće 2009.
XS
SM
MD
LG