Dostupni linkovi

EU ukida dio sankcija Iranu


Hasan Rohani se obraća naciji nakon dolaska u Iran i postignutog dogovora o nuklearnom programu
Hasan Rohani se obraća naciji nakon dolaska u Iran i postignutog dogovora o nuklearnom programu
Evropska će unija najvjerojatnije do kraja godine ukinuti neke sankcije Teheranu, kao dio nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila. Nagrada je to iranskim čelnicima koji su u nedjelju, nakon četvorodnevnih pregovora u Ženevi, pristali “obuzdati” neke od svojih nuklearnih aktivnosti.

Govoreći u ponedeljak na radiju Evropa 1, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je rekao da će ministri EU narednih dana iznijeti prijedlog djelimičnog skidanja sankcija.

"Sastanak Vijeća za vanjske poslove je zakazan za par sedmica. Tada ćemo, na prijedlog Catherine Ashton razmotriti izvjesno zatopljenje. Ublažavnje sankcija je limitirano, ciljano i uvijek promjenljivo.“

Privremeni sporazum izmedju Irana i šest svjetskih sila postignut u nedjelju, medju ostalim predvidja da će zvanični Teheran zaustaviti obogaćivanje urana na pet posto, a sve zalihe dvadesetpostotnog urana će „neutralizirati“. Takodje su se obavezali da neće instalirati više centrifuga od broja kojeg imaju, a inspektorima UN-a za atomsku energiju biće dozvoljen pristup centralama u Natanzu i Fordovu.

Ukoliko se u narednih šest mjeseci Iran bude pridržavao sporazuma, Teheranu će biti ublažene sakcije u iznosu od oko sedam milijardi dolara ponajprije u petrohemiji i proizvodni plemenitih metala.

Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Sjedinjene Države, čiji su predstavnici učestvovali u pregovorima, pozdravljaju postignuti sporazum kao prvi ključni korak koji eliminira prijetnju vojne intervencije

"Ono što želimo je unaprjedjenje regionalne i globalne sigurnosti Ali sve dok se Iran ponaša po sistemu: 'mogu napraviti bombu i baciti vam je na glave', to je protiv sigurnosti. I dalje ćemo raditi na eliminaciji ovog rizika“, kazao je francuski ministar Fabius.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je sporazum "važnim prvim korakom prema cjelovitom rješenju ", što je doslovce ponovio i britanski premijer David Cameron, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio kako je ovo „odlučni korak na dugom i teškom putu“.

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da "su svjetske sile prepoznale iranska nuklearna prava."

„Iran ima pravo obogaćivati uran na svom tlu. Tko hoće može ovo inerpretirati na svoj način, ali se u sporazumu jasno navodi da će Iran držati obogaćivanje urana.“

Iranski pregovarački tim vratio se u zemlju, gdje je dočekan s oduševljenjem. Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je sporazum kao "istorijsku grešku".

"Ono što je postignuto u Ženevi nije povijesni sporazum – nego povijesna greška. Današnji svijet je postao mnogo opasniji jer je najopasniji režim u svijetu ostvario značajan korak prema dobivanju najopasnijeg oružja. Svjetske su sile dogovorile nastavak obogaćivanja urana u Iranu, ignorišući rezoluciju Savjeta sigurnosti UN-a koju su sami donijeli“.

Francuski ministar vanjskih poslova, komentarišući ljutnju Tel Aviva, kaže kako je malo vjerojatno da će Izrael preventivno napasti Iran, jer, kaže Laurent Fabius, niko ne bi razumio takav potez u ovoj fazi.
XS
SM
MD
LG