Dostupni linkovi

NSA upala u baze podataka Gugla i Jahua


Američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) upala je u glavne komunikacione veze koje povezuju centre sa podacima Jahua i Gugla širom sveta, preneo je Vašington post, pozivajući se na dokumente dobijene od bivšeg saradnika NSA Edvarda Snoudena.

Prema tajnom dokumentu od 9. januara 2013, NSA šalje milione podataka svaki dan iz unutrašnjih mreža Jahua i Gugla u skladišta podataka u sedištu agencije u Fort Midu, u državi Merilend, piše vašingtonski listi na svom vebsajtu.

U poslednjih 30 dana sakupljači na terenu preradili su i poslali u bazu više od 180 miliona novih podataka, od metapodataka, što bi ukazalo na to ko je poslao ili primio elektronsku poštu i kada do sadržaja kao što su tekst, zvuk i video, naveo je list.

Prema dokumentima koje je dao Snouden, milioni podataka sakupljaju se svaki dan sa internih mreža Gugla i Jahua.

Gugl (Google) je izrazio žestoko negodovanje na ova najnovija otkrića i pokrenuo pravna pitanja, uključujući i to da li je Agencija prekršila savezne zakone o prisluškivanju.

Novi detalji o pristupu NSA podacima Jahua i Gugla širom sveta stigli su u vreme kada američki Kongres preispituje praksu vladinog sakupljanja podataka i ovlašćenja posle žestoke reakcije evropskih vlada na otkrića da je NSA prikupljala podatke o milionima telefonskih i internet konunikacija u njihovim zemljama, uključujući i njihove lidere.
XS
SM
MD
LG