Dostupni linkovi

Večeras se otvara Zagreb Film Festival


Otuđenost, nasilje među mladima, zabranjene ljubavi, slučajni susreti i komični odnosi među ljudima neke su od tema filmova ovogodišnjeg glavnog dugometražnog programa Zagreb Film Festivala, čije će se jedanaesto izdanje održati od večeras pa do 27. listopada na nekoliko lokacija u Zagrebu.

Otvara ga talijansko-slovenska komedija "Zoran, moj nećak idiot" Mattea Oleotta, koja je osvojila četiri nagrade na Mostri, a u programu je i značajan broj filmova koji su nedavno imali svoje svjetske premijere, rekao je direktor festivala Boris T. Matić.

Među dvanaest filmova glavnog programa su i talijanski Salvo Antonia Piazze i Fabia Grassadonie o naizgled nemogućoj vezi mafijaša i sestre jedne od njegovih žrtava, koji je dobio nagradu kritike u Cannesu, britansko-talijanski Miran život Uberta Pasolinija, bolna priča o životu, ljubavi i zagrobnom životu te dvije drame o pogrešnim ljubavima, indijski Pogrešna dostava Ritesha Batre i francuski Centrala Rebecce Zlotowski.

Dvanaest je filmova i u dokumentarnom programu, a obrađuju raznolike teme, od somalskih pirata i poljske nogometne reprezentacije do američkih vojnih odreda za ubijanje, mafijaša u Litvi, pacijenata s mentalnim poteškoćama u Crnoj Gori. Premijerno će se prikazati hrvatski filmovi Vidimo se za godinu dana Marka Stanića i Goranov Wimbledon Leona Rizmaula.

U popratnom programu je sedam sekcija, među kojima i četiri nove. Program "Inspirirano stvarnim događajem" donosi pet filmova, među kojima su pobjednik Sundancea Postaja Fruitvale Ryana Cooglera o ubojstvu mladog Afroamerikanca i Njemački doktor Lucije Puenzo o tajnom životu Mengelea.

Dio filmova ovogodišnjeg programa prikazat će se i u Rijeci, Čakovcu te Varaždinu, a dio njih je otkupljen je za distribuciju u digitaliziranim kinima diljem Hrvatske.

Festival će se u Zagrebu održavati na pet lokacija, u kinu Europa, Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka.
XS
SM
MD
LG