Dostupni linkovi

Odgođeni predsjednički izbori na Maldivima


Prvi krug predsjedničkih izbora na Maldivima, koji je trebalo da bude održan danas, odgođen je pošto su izbori ocijenjeni kao nelegalni, saopštila je Izborna komisija.

"Pripremali smo izbore kada nam je policija saopštila da nijedan izborni dokument ne može da bude odnesen iz kancelarije Izborne komisije", pojasnio je predsjednik Izborne komisije Fuvad Tovfik.

On je dodao da će novi datum izbora biti saopšten naknadno.

Portparol policije Abdula Navaz izjavio je za AFP da je održavanje izbora proglašeno nelegalnim jer je prekršena preporuka Vrhovnog suda da svi predsjednički kandidati moraju da odobre glasački spisak.

"S obzirom da je samo jedan kandidat potpisao glasački spisak, time je prekršena preporuka Vrhovnog suda", rekao je Navaz.

Vrhovni sud je poništio rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora koji su održani 7. septembra i donio odluku da se ponovno glasanje održi danas.

Bivši predsjednik Muhamed Našid je u prvom krugu osvojio 45,45 odsto glasova, a njegov protivnik Abdula Jamin osvojio je od 25,35 odsto glasova.

Kandidati koji su izgubili su osporili rezultate prvog kruga, pozivajući se na mnogobrojne nepravilnosti. Drugi krug je trebalo da bude održan 28. septembra, ali je odgođen odlukom Vrhovnog suda.
XS
SM
MD
LG