Dostupni linkovi

Brazil: domoroci protestirali ispred zgrade KongresaOko 300 brazilskih domorodaca pokušalo je upasti u zgradu Kongresa u srijedu zahtijevajući poštovanje njihovih prava na zemlju, ali ih je policija spriječila. Nakon toga, demonstranti su se regrupisali u blizini Kongresa i blokirali saobraćaj.

Policija je pojačala sigurnost oko zgrade Kongresa i čak je upotrijebila suzavac protiv demonstranata. Domoroci su bili u svojoj tradicionalnoj nošnji i naoružani strijelama i lukovima, prenio je AFP.

Više stotina Indijanaca je ove sedmice doputovalu u prijestonicu Braziliju kako bi protestirali protiv nacrta zakona za koji kažu da bi mogao ugroziti prava na zemlju njihovih predaka u korist zemljoposjednika bijelaca.

Domoroci predstavljaju jedan posto od oko 200 miliona stanovnika Brazila i žive na oko 12 posto teritorije, većinom oko rijeke Amazon.

Često se spore s bogatim zemljoposjednicima koji kontrolišu 46 posto kultivirane zemlje. Oni kažu da planiraju održavanje protesta u mnogim brazilskim gradovima i čak u inozemstvu.
XS
SM
MD
LG