Dostupni linkovi

Odloženo glasanje o vraćanju šengenskih viza



Poslanici Evropskog parlamenta neće u četrvrtak glasati o predlogu mehanizma kojim bi se za pojedine zemlje Zapadnog Balkana ponovo uvele vize, saopšteno iz EP.

Glasanje je odloženo pošto poslanici nakon jednosatne žucne debate nisu usaglasili stavove o takozvanom zaštitnom mehanizmu kojim bi se za zemlje iz kojih u velikom broju dolaze lažni azilanti, u koje spada i Srbija, uvedu vize.

Poslanica EP Tanja Fajon pozvala članove parlamenta da glasaju protiv uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima zemljama iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata.

"Usvajanje mehanizma u predloženom obliku predstavljalo bi korak nazad za zemlje Zapadnog Balkana i za EU”, istakla je Fakon svom obraćanju poslanicima na plenarnom zasedanju u Strazburu.

Takozvani zaštitni mehanizam uobličen je nakon ponovljenih zahteva nekoliko članica EU koje su se poslednjih godina našle na udaru talasa azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine da se građanima ovih zemalja ponovo uvedu vize.

Prema predlogu koji je usvojen nakon dugih konsultacija, Evropska komisija na zahtev jedne ili više zemalja članica može da privremeno ponovo uvede vize građanima država iz koje dolaze azilanti ukoliko utvrdi da je došlo do naglog povećanja broja lica koja zlouotrebljavaju pravo na azil.

Fajonova je rekla da je potpuno neprihvatljivo što je iz predloga, o kome su Parlament, Komisija i Evropski savet pregovarali dve godine, izbačena odredba koja Parlamentu daje važnu ulogu u primeni mehanizma.
XS
SM
MD
LG