Dostupni linkovi

Otkazana sjednica Vijeća sigurnosti UN o Siriji


Ratna razaranja u Siriji
Ratna razaranja u Siriji
Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinenih naroda o Siriji koja je najavljena za utorak večer odgođena je nakon što je Rusija povukla svoj zahtjev za njeno održavanje, izjavili su diplomati ne navodeći razlog odlaganja, prenosi Reuters.

Francuska je, kako agencije prenose navode neimenovanih diplomata, počela konzultirati partnere u Vijeću sigurnosti UN o svom prijedlogu rezolucije o kemijskom oružju u Siriji.

Rusija smatra "neprihvatljivim" francuski nacrt rezolucije, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Laurentom Fabiusom.

Lavrov je naglasio kako je neprihvatljiv francuski prijedlog da se odobri rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se sirijskim vlastima pripisuje odgovornost za moguće korištenje kemijskog oružja i predviđa upotreba sile kao posljednje mjere da se Damask prisli da se pridržava obaveza navedenih u tekstu.

U saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova ističe se kako Rusija insistira u nacrtu koji je predala UN-u da "nema alternative političko-diplomatskom rješenju" u Siriji.

Sirijska vlada je u toku dana saopćila kako je Sirija spremna da "priključiti se Konvenciji o zabrani kemijskog oružja", što bi automatski stavilo njeno kemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, prenose agencije.

Nacrt francuske rezolucije traži da se Damask brzo priključi Konvenciji koja datira iz 1993. godine, a koju Sirija nije nikada potpisala.

Prijedlog Rusije mogao bi donijeti poene Obami

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je ranije da je prijedlog koji podupire Rusija, po kojem bi sirijska vlada trebala staviti kemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, “potencijalno pozitivan razvoj događaja”. No, izrazio je zabrinutost da bi Asadov režim mogao ideju razvodniti taktikom odugovlačenja. Sirijska opozicija također upozorava da bi to moglo Asadu dati dodatno vrijeme da “nastavi ubijati vlastiti narod”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je da SAD moraju odustati od upotrebe sile da bi imao uspjeha ruski prijedlog oko sirijskog kemijskog arsenala.

"Prijedlog može imati uspjeha i moći će funkcionirati samo ako američka strana i svi oni koji podržavaju SAD u vezi sa Sirijom, odbace upotrebu sile", izjavio je Putin.

Lider većine u američkom Kongresu, republikanac Harry Reid odgodio je planirano glasanje o vojnoj interveniciji za srijedu. Sada je već nejasno da li će uopće i doći do toga glasanja.

Mnogi kongresmeni sumnjaju u ispravnost vojne intervencije u Siriji kao odgovor na napad kemijskim oružjem prošloga mjeseca u kojem je poginulo više od 1.400 ljudi u predgrađu Damaska.

Prema istraživanjima javnog mijenja i većina Amerikanaca se protivi intervenciji.

I dok se u Kongresu vodila rasprava o vojnoj akciji ograničenog karaktera, Obama je u nizu intervjua američkim tv stanicama govorio o planovima svoje administracije oko rješenja krize u Siriji. Za CNN je rekao da je moguće da dođe do preokreta, naravno, ukoliko Asadov režim uistinu pokaže spremnost da poštuje dogovor o međunarodnom nadzoru nad kemijskim oružjem.

Na mreži PBS je istaknuo da želi biti siguran u to da je isključena mogućnost nove upotrebe kemijskog oružja.

“Kao što znate instruirao sam Johna Kerrya da razgovara sa Rusima kako bi se prijedlog temeljito preispitao. I ako možemo diplomacijom osigurati da međunarodna zajednica ima pod kontrolom kemijsko oružje u Siriji, ja sam za to. No, moramo sve još detaljno razraditi”.

Sirijska vlada brzo je reagirala nakon što je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov podržao sugestiju američkog državnog tajnika da bi Damask mogao izbjeći intervenciju ukoliko kemijsko oružje preda pod nadzor međunarodne zajednice.

Lavrov je u utorak na konferenciji za novinare u Moskvi rekao kako Rusija priprema konkretan plan.

“Doslovno, upravo smo sada u kontaktu sa sirijskom stranom i trebali bi uskoro predočiti plan. Želimo na njemu raditi s glavnim tajnikom UN, Organizacijom za zabranu upotrebe kemijskog oružja, te uz angažman članica Vijeća sigurnosti UN-a“.

Diplomatski prijedlog daje mogućnost predaha

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon je također podržao ideju. Francuska, Njemačka i Britanija su kazale da je ideja vrijedna razmatranja. Pariz predlaže novu rezoluciju Vijeću sigurnosti. Šef francuske diplomacije Laurent Fabius za francuski državni radio je kazao:

“Moramo najprije shvatiti zašto su Rusi promijenili stav. Po mom mišljenju dva su ključna razloga. Prvi je naša odlučnost i čvrstina, i drugo, shvatili su da su dokazi o kemijskom napadu sve jasniji. Očito se žele distancirati od sirijskog utjecaja”.

Kina je također dala zeleno svijetlo naglašavajući da dokle god je to prijedlog koji pomaže ublažiti trenutnu napetu situaciju u Siriji, te je koristan za održavanje mira i stabilnosti u Siriji i regiji, međunarodna zajednica mu treba dati pozitivno mišljenje.

Bašar al Asad stalno ponavlja da nije dao naređenje za kemijski napad, a predstavnici opozicijskog Sirijskog nacionalnog vijeća upozoravju da će nova ideja dati režimu dodatno vrijeme za ubijanje civila i razaranje gradova.

“Malo je vjerojatno da će režim primjeniti ono što će se dogovoriti s međunarodnom zajednicom. Znamo da su međunarodna zajednica, pa i Asadovi saveznici svijesni da on pokušava kupiti dodatno vrijeme. Potrebno se mnogo ozbiljnije pozabaviti zločinima koji se događaju u Siriji”, kazao je glasnogovornik Vijeća Kaled Seleh.

Ostaje da se čuje obraćanje američkog predsjednika Baracka Obame naciji u utorak uveče. Protekli je tjedan nastojao dobiti podršku za ograničenu vojnu akciju, no nije naišao na opće odobravanje, kako na međunarodnoj, tako i na domaćoj sceni.

Diplomatski prijedlog daje mogućnost predaha. Mogao bi značiti da Washington ne mora sam u akciju protiv sirijskog režima, ali bi mogao otvoriti kanal za političke pregovore Asada i pobunjenika - što je, kako naglašavaju analitičari, jedini pravi način da se okonča rat u Siriji.

U uvodniku “New York Times” naglašava da bi to moglo dati i vjetar u leđa samom Obami, jer bi mogao upisati poene budući da je natjerao Siriju i Rusiju da učine konkretan korak.
XS
SM
MD
LG