Dostupni linkovi

Završen Samit G20: Obama i Putin i dalje podijeljeni oko Sirije


Predsjednici Rusije Vladimir Putin (L) i SAD Barak Obama (D) prilikom zajedničkog poziranja lidera G20 na samitu u Sankt Petersburgu
Predsjednici Rusije Vladimir Putin i Sjedinjenih Država Barack Obama imali su tokom sastanka grupe 20 najrazvijenijih zemalja u Sankt Petersburgu dvadesetominutni sastanak na temu Sirije, ali su njihove razlike o tom pitanju ostale iste.

Iako većina članica G20 vjeruje da je Bašar al Asad 21. avgusta upotrijebio hemijsko oružje protiv svojih građana, ostali su podijeljeni oko vojne intervencije bez odobrenja Savjeta Bezbjednosti. Bijela kuća je objavila da je 11 zemalja članica grupe osudilo hemijske napada u Siriji i pozvalo na snažnu međunardnu akciju.

Putin je kao domaćin samita prvi održao press konferenciju nakon završetka samita i ponovio da su stavovi vodećih razvijenih zemalja svijeta podijeljeni.

„Evo samo da pomenem zemlje, SAD, Kanada, Turska, Saudijska Arabija i Francuska , čiji se lideri zalažu za eskalaciju konflikta u Siriji i koji su za vojne napade izvana. Sa druge strane, ja vas uvjeravam a i posljednja istraživanja javnog mnjenja u tim zemljama pokazuju da je velika većina njihovih građana na našoj strani, oni su protiv eskalacije vojnih aktivnosti,“ kazao je Putin.

Američki predsjednik Barack Obama na konferenciji za novinare
Američki predsjednik Barack Obama na konferenciji za novinare
Na ekplicitno pitanje da li će Rusija pomoći stranu vojnu intervenciju u Siriji, Putin je rekao da će njegova zemlja nastaviti sa dosadašnjim oblikom podrškom.

Kako je reako: “Mi ih snadbijevamo oružjem, sarađujemo ekonomski i Rusija želi da poveća humanitarnu pomoć.“

Putin je za navodni hemijski napad optužio protivnike sirijske vlade rekavši da je to bila provokacija i ocenio da bi kazneni vojni napad SAD naškodio globalnoj ekonomiji.

Američki je predsjednik rekao da svijet ne može nezanteresovano gledati na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, jer je to prijetnja globalnom miru i dodao da to prepoznaje sve više političkih aktera u svijetu.

„Ovdje u San Petrsburgu lideri Evrope, Azije i Blikog istoka skupili su se da kažu da se međunarodne norme protiv upotrebe hemijskog oržja moraju poštovati, da je Asadov režim koristio to oružje na soptvenom narodu, a kao konseknvenca potreban je snažan odgovor“, rekao je Obama.

Pozvao je još jednom na vojnu intervenciju ali kako je rekao „SAD neće stati svojom čizmom u Siriji“.

Obama je najavio da će se u utorak obratiti američkoj naciji po pitanju vojnog učešća te zemlje u napadu na Siriju. Takođe je rekao da će biti izuzetno teško da ubijedi Kongres da odobri upotrebu sile prostiv Sirije i da razumije spektičnost po tom pitanju. Odbio je da špekuliše da li će Kongres u konačnici reći ne akciji protiv Sirije.

Kaže i da nije očekivao da će se on ruski predsjednik Putin saglasiti.

„O Siriji sam rekao da ne očekujem da se nas dvojica saglasimo oko upotrebe hemijskog oružja, ali je moguće da će nakon UN izvještaja biti mnogo teže gopodinu Putinu da održava sadašnju poziciju“, kazao je Obama.

Fransoa Holand, predsjednik Francuske, također nema dileme oko upotrebe hemijskog oružja i Asada drži odgovornim za taj zločin.

Holand je rekao da bilo kakav napad na Siriju neće imati za cilj rušenje Adada već da se pomogne iznalaženju političkog rješenja.

Prethodno je generalni sekretar UN Ban Ki Moon poručio da je humanitarna kriza u Siriji je bez presedana u novijoj istoriji, pa lideri država Grupe 20 treba da pronađu političko rešenje.

"Međunarodna zajednica mora da učini sve što je moguće da se okončaju patnje sirijskog naroda", izjavio je Ban tokom sastanka na marginama samita G20, posvećenom humanitarnoj situaciji u Siriji.Generalni sekretar UN poručio je da je potrebno razmotriti sve mogućnosti da bi bio izbegnut nastavak oružanog sukoba.

Neki od lidera G20 zemalja i generalni sekretar UN Ban KI-moon na zajedničkoj fotografiji
Neki od lidera G20 zemalja i generalni sekretar UN Ban KI-moon na zajedničkoj fotografiji
Zbigniew Brzezinski, bivši američki predsjednički savjetnik za nacionalnu sigurnost i profesor u Centru za strateške i međunarodne studije, smatra da Obama nema druge mogućnosti nego napasti “ali taj napad mora biti tako osmišljen da Asadu bude jasno da mu ubuduće neće koristiti upotreba hemijskog oružja.

"Ništa više od toga," smatra Brzezinski koji se ipak nada da se sirijski koflikt može vratiti na onu točku na kojoj bi diplomatija mogla dati bolje rezultate.

Sirija će biti tema sastanka šefova diplomacije EU ovoga vikenda u Vijnusu. Pridružit će im sa američki državni sekretar John Kerry i predstavnici NATO saveza.

Na konferenciji za novinare u Viljnusu generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen pozvao je međunarodnu zajednicu da prevlada razlike oko Sirije:

“Međunarodna zajednica ima odgovornost da se pridržava zabrane upotrebe hemijskog oružja i zato nam je potreban čvrst odgovor na ono što smo vidjeli u Siriji gdje je režim upotrijebio hemijsko oružje”.

Ministri odbrane zemalja EU saglasili su se danas u Viljnusu oko činjenice da je 21. avgusta u Siriji upotrijebljeno hemijsko oružje i da postoje brojni dokazi koji ukazuju na odgovornost sirijskog režima, izjavio je litvanski ministar odbrane Juoazas Olekas.

"Ministri su osudili upotrebu hemijskog oružja i smatraju da svi oni koji upotrijebili to oružje treba da budu odgovorni“, izjavio je Olekas novinarima nakon sastanka. On je dodao da postoje brojni znaci koji navode na zaključak da je hemijsko oružje upotrijebio režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada.Skup u Viljnusu trajeće tokom vikenda.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG