Dostupni linkovi

Keri: SAD ne isključuju vraćanje pitanja Sirije u UN


Džon Keri
Džon Keri
Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u nedelju da SAD ne isključuju mogućnost vraćanja Savetu bezbednosti Ujedinenih nacija kako bi se obezbedila rezolucija o Siriji kada inspektori UN budu završili svoj izveštaj o navodnoj upotrebi hemijskog oružja.

Govoreći na pres konferenciji u Parizu sa svojim katarskim kolegom Haledom al Atijom, Keri je rekao da američki predsednik Barak Obama tek treba da donese odluku o tom pitanju, preneo je Rojters.

"Danas smo razgovarali o mogćim i neophodnim merama koje međunarodna zajednica mora da preduzme da bi odvratila (sirijskog predsednika Bašara) al Asada da ikada ponovo prekorači liniju", rekao je Keri.

Američki državni sekretar je saopštio da su se on i šefovi diplomatije Arapske lige usaglasili da je navodna upotreba hemijskog oružja od strane sirijskih vlasti prekoračila "globalnu crvenu liniju".

"Upotreba hemijskog oružja od strane Asada prekoračuje međunarodnu i globalnu crvenu liniju", izjavio je Keri u Parizu u okviru evropske turneje na kojoj prikuplja podršku za intervenciju u Siriji.

Arapske zemlje podeljene su po pitanju vojnih udara na Siriju, prenosi BBC.

Keri je takođe prokomentarisao sumnje u to da su Asadove snage upotrebile hemijsko oružje.

"Ovo nije izmišljotina. Ovo nije nikakva pretpostavka. Bašar al Asad je upotrebio hemijsko oružje najmanje 11 puta ili toliko, prema našim najboljim procenama; i sigurno - u ovom dokazu koji smo predstavili svetu - 21. avgusta. On ima jednu od najvećih zaliha hemijskog oružja na svetu i u ovom trenutku on nema nameru da zaista pregovara. Tako da je sigurno da će ga ponovo upotrebiti ako je ugrožen", ocenio je američki državni sekretar.

Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je u intervjuu za američku medijsku mrežu CBS da nema dokaza da je on odgovoran za napad hemijskim oružjem u Damasku u avgustu.

"Ne postoje dokazi koji ukazuju da sam ja upotrebio hemijsko oružje protiv svog vlastitog naroda", rekao je Asad.

Asad je naveo da ne može da potvrdi niti demantuje da je njegova vlada upotrebila hemijsko oružje, ističući da Zapad nema konačne dokaze da je do takvog napada uopšte došlo, prenose agencije.

Prikazani snimci žrtava navodnog hemijskog napada

Američka televizija CNN prikazala je ranije u nedelju snimak na kome se vide žrtve navodnog hemijskog napada u Siriji, uz objašnjenje da je isti video predstavljen i odabranoj grupi kongresmena sa ciljem da se dobije njihova podrška za rezoluciju kojom se daje podrška intervenciji u Siriji.

CNN navodi da su snimci u četvrtak prikazani članovima senatskog Komiteta za obaveštajne poslove, uz komentar da se radi o žrtvama hemijskog napada koji se dogodio 21. avgusta.

Senatorima je rečeno da su američki obaveštajci potvrdili istinitost snimaka. Ipak, ova televizijska stanica navodi da ne može sama da potvrdi autentičnost snimaka i dodaje da se iz njih ne može zaključiti ko je odgovoran za napad.

Agencije prenose da su se video snimci pojavili u javnosti u trenutku kada administracija predsednika Baraka Obame pokušava da ubedi kongresmene i senatore da glasaju za rezoluciju kojom se odobrava vojna intervencija u Siriji.

Obamin savetnik i šef njegovog kabineta Denis Mekdona izjavio je da je "prerano" reći da li će u Kongresu proći rezolucija.

Eventualni vojni napad na Siriju bio bi nelegalan jer je u suprotnosti sa poveljom Ujedinenih nacija, izjavio je nedelju iranski ministar spoljnih poslova Džaved Zarif, dok je njegov britanski kolega Vilijam Hejg upozorio da treba snažno odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja, rekavši da to pitanje pravazilazi sukob u toj blikoistočnoj zemlji.

SAD i Francuska: Jača podrška intervenciji

SAD i Francuska navode da raste međunarodna podrška za vojne napade kako bi se kaznio sirijski režim za navodni napad hemijskim oružjem.

Keri je u subotu u Parizu izjavio da je broj zemalja koje su spremne da preduzmu vojnu akciju "dvocifren".

Zasada je jedino Francuska javno saopštila da bi mogla da se pridruži intervenciji.

Nešto ranije u subotu su ministri spoljnih poslova Evropske unije optužili sirijsku vlast za navodi hemijski napad koji se dogodio 21. avgusta i pozvali na "jasan i snažan odgovor", ali u saopštenju se eksplicitno ne podržava vojna akcija.

Takođe se navodi da ne bi trebalo da se reaguje dok inspektori Ujedinjenih nacija ne objave rezultate ispitivanja sa mesta napada.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da očekuje da će izveštaj UN-a biti objavljen u toku sledeće sedmice.

Snage sirijske vlade su možda izvele napad hemijskim oružjem u blizini Damaska bez lične dozvole predsednika Bašara al Asada, objavio je u nedelju nemački list "Bild", pozivajući se na izvore u nemačkim obaveštajnim službama.

Vašington navodi da je u napadu gasom sarin u predgrađima sirijske prestonice Damask ubijeno preko 1.400 ljudi.
XS
SM
MD
LG