Dostupni linkovi

Zvonko Bušić izvršio samoubistvo


Bivši hrvatski emigrant Zvonko Bušić izvršio je u nedelju samobistvo, potvrdila je porodica, prenose agencije.

„Jutros oko 7 sati primili smo dojavu iz hitne medicinske pomoći u Zadru da im se javila ženska osoba iz Rovanjske i rekla im da joj je 67-godišnji muž verojatno izvršio samoubistvo“, rekao u telefonskoj izjavi za Hinu portparol zadarske policijske uprave Elis Žodan.

Dodao je kako je po dojavi policija izašla na teren da obavi uviđaj. Članovi Bušićeve porodice potvrdili su telefonom Hini da je Bušić izvršio samoubistvo.

Zvonko Bušić rođen je 1946. u hercegovačkom selu Gorica kod Gruda. Proveo je 32 godine u zatvoru u SAD-u zbog učestvovanja u otmici putničkog aviona sa 76 putnika na letu od Njujorka do Čikaga septembra 1976. i pogibije policajca. Otmicom je grupa htela da upozori na nepovoljan status Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji bacanjem letaka nad Londonom i Parizom.

Avion se spustio u Parizu i otmičari su se predali. U avionu nisu imali oružje, već lažni eksploziv, a pravu bombu Bušić je ostavio u pretincu njujorške podzemne železnice i prilikom pokušaja njenog deaktiviranja poginuo je jedan američki policajac, a trojica su bila ranjena.

Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu. Pomilovan je 2008. i deportovan u Hrvasku.
XS
SM
MD
LG