Dostupni linkovi

Hejg: Moguće delovati u Siriji bez odobrenja UN


William Hague

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg ocenio je danas da je "moguće" odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja u Siriji bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, ali je odbio da daje detalje o vojnim opcijama koje razmatraju zapadne zemlje.

"Da li je moguće odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja bez potpunog jedinstva Saveta bezbednosti UN? Rekao bih da jeste, inače bi moglo da bude nemoguće odgovoriti na takve zločine i smatram da to ne bi bila prihvatljiva situacija", rekao je Hejg u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC).

Hejg je naveo da Savet bezbednosti nije bio jedinstven o Siriji, da nije preuzeo odgovornost u odnosu na Siriju, jer da jeste bilo bi više šansi da se okonča taj konflikt do sada.

Rusija i Kina ranije su se usprotivile mogućoj zapadnoj vojnoj intervenciji u Siriji zbog navoda o tome da su snage sirijskog predsednika Bašara al Asada upotrebile hemijsko oružje u napadu na pobunjenike kod Damaska prošle srede.

Hejg je ponovio da je uveren da su sirijske vlasti upotrebile hemijsko oružje 21. avgusta u predgrađu Damaska i ocenio da bi intervencija bila moguća iz "humanitarnih razloga".

Hejg je ponovio da inspektori UN koji su danas krenuli u inspekciju lokacije gde je navodno upotrebljeno hemijsko oružje kod Damaska, dolaze "vrlo kasno". On je rekao i da im je pristup vrlo ograničen, na nekoliko sati kao i da ga organizuju Asadove vlasti.

Aktivisti i Lekari bez granica javili su da je više od 300 ljudi ubijeno u artiljerijskom napadu vladinih snaga u sredu, kada je upotrebljen i otrovni gas. Vlasti u Damasku demantuju da su izvršili napad sa otrovnim gasom.
XS
SM
MD
LG