Dostupni linkovi

Harare i Teheren postigli dogovor o isporuci uranijuma


Višerangirani političar iz vlade Zimbabvea Gift Čimanikire rekao je danas da je Harare potpisao dogovor sa Iranom o prodaji uranijuma, piše britanski dnevnik "Tajms of London".

"Video sam memorand o razumjevanju za izvoz uranijuma Irancima", rekao je Čimanikire, koji je zamjenik ministra za rudarstvo u odlazećoj koalicionoj vladi predsjednika Roberta Mugabea.

Analitičari navode da dogovor predstavlja jasno kršenje međunarodnih sankcija.

Prema Čimanikireu, dogovor će biti okončan uprkos upozorenja SAD Zimbabveu da će biti ozbiljnih posljedica ukoliko prodaja bude obavljena.

Iranska nuklearna politika već dugo izaziva zabrinutost Izraela, SAD i Evrope. Uprkos raznim ekonomskim sankcijama i mogućnosti vojnog udara zbog sporne namjene nuklearnog programa, Teheran je nastavio sa aktivnostima oko obogaćenja uranijuma.

Zimbabve je, takođe, pod brojnim međunarodnim sankcijama zbog kršenja ljudskih prava. Čimanikire je naglasio da je dogovor sa Iranom neophodna alternativa za pronalaženje sredstava zbog sankcija uvedenih rudarskoj industriji.

"Tajms" je prenio izjave nekoliko britanskih zvaničnika, koji su rekli da im je poznato da Iran i Zimbabve u proteklih dvije godine vode razgovore o mogućoj prodaji uranijuma.

Stručnjaci vjeruju da je previše teška i skupa operacija izvlačenja uranijuma, te da do izvoza neće doći u narednom periodu.
XS
SM
MD
LG