Dostupni linkovi

Vjernici islamske vjeroispovjesti obilježavaju ramazanski Bajram


Vjernici islamske vjeroispovjesti danas obilježavaju jedan od najvećih islamskih praznika ramazanski Bajram.

U džamijama i mesdžidima širom BiH jutros je u 6 sati i 20 minita počelo klanjanje Bajram-namaz, a centralna bajramska svečanost je održana u Gazi Husrev- begovoj džamiji.

Tradicionalno bajramski program u Gazi Husrev- begovoj džamiji jutros je počeo u 5 sati 10 minuta klanjanjem sabah-namaz, a nakon toga je do početka Bajram- namaza uslijedio bajramski program. Bajram-namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Reis Kavazović je u bajramskoj poruci pozvao muslimane da produbljuju zajedništvo te njeguju vjerničku i općeljudsku društvenu solidarnost.

Podsjetio je da je Bosna zemlja svojih naroda koji imaju svoje ime, jezik, tradiciju i kulturu te da je narodno ime kod većine pripadnika islama u BiH Bošnjak, a njihov jezik bosanski. Husein ef. Kavazović pozvao je vjernike da se založe za istinu kada god vide da se želi naturiti laž te da praštaju jedni drugima jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima".

"Zalažimo se za istinu kada god vidimo da se želi naturiti laž. Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita", poručio je reisu-l- ulema Husein ef. Kavazović završivši hutbu čestitkom- Bajram šerif mubarek olsun!

Ramazanski bajram traje tri dana. U petak se obilježava i Dan šehida.
XS
SM
MD
LG