Dostupni linkovi

Papa:Gej zajednica mora biti prihvaćena u društvu


Papa Franjo
Papa Franjo
Papa Franjo rekao je danas da predstavnici gej populacije ne bi trebalo da budu mete predrasuda ili marginalizacije.

"Ukoliko neki homoseksualac traži Boga, a pri tom iskazuje dobru volju, ko sam ja da mu sudim?", rekao je papa Franjo novinarima pri povratku iz Brazila.

Papini komentari u medijima su ocijenjeni kao mnogo pomirljiviji nego stavovi o ovom pitanju njegovog prethodnika Benedikt Šesnaesti.

Papa Franjo je, govoreći o pitanju žena sveštenika, naveo da je Rimokatolička crkva rekla "ne", ali da uloga žena u crkvenoj hijerarhiji ne može biti ograničena.

"Ne možemo ograničiti ulogu žena u Crkvi na lica koja saslužuju tokom mise ili vode humanitarne organizacije.To mora biti i nešto više", istakao je papa.

On je naglasio da predstavnici gej zajednice trebaju biti u potpunosti prihvaćeni u društvu, iako katolička vjera govori da je homoseksualni čin grijeh.

"Katehizam katoličke crkve to vrlo dobro objašnjava. Oni ne bi trebalo da, zbog svog opredjeljenja, budu marginalizovani, već da moraju biti integrisani u društvo", naglasio je papa.

Međutim, on je osudio, kako je rekao, lobiranje za predstavnike gej zajednice.

"Nije problem biti te orijentacije, moramo biti braća. Problem je lobiranje te orijantacije ili lobiji pohlepnih ljudi, politički lobiji, masonski i mnogi drugi. To je mnogo veći problem", zaključio je papa Franjo.
XS
SM
MD
LG