Dostupni linkovi

Francuska se snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana


Fransoa Oland i Borut Pahor
Fransoa Oland i Borut Pahor
Predsjednik Francuske Fransoa Oland izjavio je na Brdu kod Kranja da se ta zemlja snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

"Ja ću biti prvi koji će demonstirati tu aktivniju ulogu", poručio je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Oland, koji prisustvuje neformalnom sastanku lidera regiona na Brdu kod Kranja, istakao je da negovo prisustvo rezultat želje da "potvrdi francusku posvećenost reintegraciji Zapadnog Balkana u Evropu i njegovoj integraciji u Evropsku uniju".

"Istorijski je što su Priština i Beograd uspjeli da potpišu sporazum zahvaljujući pomoći EU", kazao je Oland, ističući da će cilj - Evropa mira, stabilnosti i pomirenja biti ispunjen samo ako svi budu posvećeni evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, biće uslova koje svaka od zemalja, kada je riječ o reformama treba da ispuni, ali takođe važan uslov je i regionalna saradnja, a današnji sastanak i "Brdo proces" su primjer kako treba raditi na tom polju.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je cilj "Brdo procesa" da zemlje regiona zajednički rešavaju otvorena pitanja i tako ubrzaju integraciju preostalih država u Evropsku uniju i najavio da će sljedeći neformalni sastanak biti održan u Zagrebu.

Pahor je, poslije planarne sesije lidera rediona, na zajedničnoj konferenciji sa predsjednikom Ferancuske Fransoa Olandom, rekao da su usvojeni zaključi koji se tiču regionalne saradnje, rešavanja otvorenih pitanja i evropskih integracija.

"Glavni posao Brdo procesa je da svi, zajedno sa EU, iskoristimo mogućnosti koje nudi region. Ovde su zemlje koje imaju vitalni inters da garantuju mir i stabilnost svojim narodima i što se pre reše otvorena pitanja, to će ovaj region biti privlačniji za proširenje, a to je glavni cilj Brdo procesa", poručio je Pahor.
XS
SM
MD
LG