Dostupni linkovi

Hrvatska: Medicinske sestre i tehničari najavili štajk


Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSSMS-MT) donio je odluku o pokretanju štrajka čiji će početak biti naknadno određen, javlja HRT.

Razlog za štrajk je, kako je na konferenciji za novinare u Zagrebu kazala predsjednica Glavnog vijeća Ankica Prašnjak, drastično smanjenje plaća po drugi put ove godine, iako je sindikat prije mjesec dana potpisao sporazum prema kojem sestre i tehničari odustaju od štrajka ako Vlada odustane od smanjenja plaća. Mi smo naše živote podredile sustavu na štetu nas samih i naših obitelji i s tim moramo prestati, kazala je.

U pozadini je poništavanje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja iz 2011., čime su se smanjile plaće za 70 tisuća zaposlenih u sustavu zdravstva RH, a neka prava, kako su rekli, vraćena su na razinu prije prethodnog kolektivnog ugovora iz 2004. U HSSMS-MT se žale da novi kolektivni ugovor nisu potpisali, kao ni Hrvatski liječnički sindikat, jer nisu sudjelovali u njegovu donošenju, pa čak ga nisu imali mogućnosti ni detaljno pročitati.
XS
SM
MD
LG