Dostupni linkovi

Navalni osuđen na pet godina zatvora


Lider opozicije i kandidat za gradonačelnika Moskva Aleksej Navalni proglašen je krivim zbog krađe i osuđen na pet godina zatvora.

Lenjinski opštinski sud grada Kirova proglasio je jednog od lidera opozicije i kandidata za gradonačelnika Moskve Alekseja Navalnog i biznismena Pjotra Oficerova krivim za krađu 10 hiljada kubnih metara drvne građe i nanošenje štete od 16 miliona rubalja fabrici „Kirovles“, prenose ruski novinari iz sudnice.

Sud je osudio jednog od lidera opozicije na pet godina, a Pjotra Oficerova na četiri.

Sudija je u presudi označio Navalnog kao organizatora, a Oficerova, vlasnika komnpanije "Vjatska drvna kompnanija“ koja je drvnu gradju kupila, kao saučesnika.

Tužilac je tražio da se Navalni osudi na šest godina zatvora, a Oficerov na pet godina i da se obojica kazne novcanom kaznom od po milijardu rubalja.

Navalni, poznati kritičar ruske vlasti i jedan od vodja vansistemske opozicije u Rusiji insistirao je sve vreme da je proces protiv njega politički motivisan i namešten.

Čitanju presude prisustvuje veliki broj novinara ali i lideri opozicije Boris Nemcov, Ilja Ponomarjov, Ilja Jašin i Dmitrij Gudkov.
XS
SM
MD
LG