Dostupni linkovi

Islamska zajednica Srbije će tražiti odštetu za paljenje džamije


Muhamed Jusufspahic

Islamska zajednica Srbije pokrenuće pitanje odštete za paljenje beogradske Bajrakli džamije u neredima 2004, najavio je danas generalni sekretar Rijaseta te zajednice Eldin Ašerić.

"Ogorčeni smo na samu optuznicu u ovom slučaju, jer ne pominje se organizator i podstsrekivač, jer ovo nije bilo spontano i nije se džamija zapalila sama od sebe. Ne pominje se ni odšteta islamskoj zajednici koja je oštećena. Sledeće pitanje je kada će da se pokrene taj postupak", kazao je Ašerić novinarima nakon današnjeg
izricanja presude okrivljenima za nerede ispred Bajrakli džamije.

Jedan od vođa navijača Partizana Miloš Radisavljević Kimi i još dvojica optuženih osuđeni su danas na po četiri meseca zatvora zbog povređivanja policajaca tokom nereda u kojima je zapaljena Barjakli džamija, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu.

Preostalih sedmorica optuženih za taj slučaj oslobođeni su optužbi, a dvojica osuđenih su dobili i dodatne zatvorske kazne za druga krivična dela.

Predstavnik Islamske zajednice je naveo da slučaj praktično nije vođen zbog paljenja Bajrakli džamije, već zbog napada na policajce.

Zastupnik Islamske zajednice Srbije Rajko Danilović, takođe najavljuje da će se pokrenuti pitanje odšte zbog paljenja Bajrakli dzamije.

"Država će biti obuhvaćena tom tužbom, jer država je sklonila policiju i dozvolila je da se dođe do dzamije i dzamija zapali", kazao je Danilović.

Beogradska Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, u demonstracijama koje su u Beogradu izbile zbog nasilja nad Srbima na Kosovu.

Tada je provaljeno u dvorište, razbijeni su prozori i zapaljena džamija. U neredima je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga, a iz džamije je ukradeno 50.000 evra.
XS
SM
MD
LG