Dostupni linkovi

Najbolji sportisti iz Republike Srpske dobijaju pasoš Srbije


Ministarstvo omladine i sporta Srbije definisalo je buduću proceduru izdavanja pasoša za sportiste iz Republike Srpske, na osnovu čega će dobiti mogućnost da postanu reprezentativci Srbije, javio je Tanjug.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske predalo je Konzulatu Srbije u Banja Luci spisak 10 najboljih sportista koji žele imati dvojno državljanstvo, što je moguće na osnovu sporazuma o specijalnim vezama između Srbije i Republike Srpske.

"Davanjem državljanstva Srbije vrhunskim sportistima Republike Srpske, naše nacionalne selekcije u svim sportovima dobile bi znatno pojačanje. S obzirom na to da Srbi u Republici Srpskoj navijaju, prate i vole Srbiju, treba očekivati njihove lavovske nastupe za reprezentaciju Srbije. Najjača snaga sporta je upravo u povezivanju ljudi, a u ovom slučaju to će biti u ulozi učvršćivanja već povezanog naroda", rekao je Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu Srbije.

On je istakao i da bi na ovaj način faktički bili povezani sportski savezi Srbije i bh. eniteta Republike Srpske, ne samo deklarativno, već i kroz saradnju, zajedničke pripreme, stručni rad, razmjenu iskustava, manifestacije... te da bi se učvrstile veze srpskog naroda sa obje strane Drine.

Zahtjevi sportista iz Republike Srpske obrađeni su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, a predviđeno je da pasoše budućim kandidatima za nacionalni dres uruči premijer Srbije Ivica Dačić polovinom jula.
XS
SM
MD
LG