Dostupni linkovi

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je cilj Srbije da bude sljedeća zemlja koja će ući u EU.

Dačić je poslije razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom naveo i da bi prva međuvladina konferencija mogla da bude "i prije januara".

"Naš cilj je da Srbija bude sljedeća zemlja koja će ući u EU. Nema vremena za čekanje", rekao je Dačić navodeći da u narednom periodu Srbiju očekuje niz važnih sastanaka.

On je najavio da će sledeće nedjelje biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu, da bi visoka predstavnica EU Ketrin Ešton 9. jula trebalo da poseti Beograd, a da se 17. jula očekuje i poseta evropskog komesara za proširenje Štefana Filea sa tehničkim timovima s kojima će se razgovarati o operativnim pitanjima budućih pregovora sa EU.

"Moramo da se što bolje pripremimo za pristupne pregovore, odredimo glavnog pregovarača i pregovoračke timove", rekao je Dačić.

Premijer je dodao da Srbiju očekuju pripreme za skrining, a potom i prvu Međuvladinu konferenciju za koju je Evropski savet naveo da će biti najkasnije u januaru 2014. godine.

"Ako se sve ovo završi na kvalitetan način, moguće je da se to desi i prije januara. Ukoliko se sve odvija kako je planirano, Srbija može očekivati da će ići bržim koracima", rekao je Dačić i dodao da će Srbija nastaviti sa unutrašnjim reformama i implementacijom Briselskog sporazuma.

Kacin je izjavio da je Evropski parlament spreman da pripremi međuizveštaj, ukoliko Srbija uspe da sprovode ono što je najavila.

On je, međutim, upozorio da Srbiji predstoje veliki izazovi i naporan rad - proces skrininga i formiranje pregovaračkih timova - i dodao da se može desiti da Srbija počne pregovore sa otvaranjem poglavlja 23 i 24.

"Sve to zavisi od Srbije", istakao je on dodajući da je njegov zadatak da ohrabri Srbiju i pozove je da što pre odgovori na sve dileme.
XS
SM
MD
LG