Dostupni linkovi

Degert: Odluka EU priznanje demokratskim snagama Srbije


Šef delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert ocijenio je u petak da odluka Europskog vijeća o pokretanju pristupnih pregovora sa Srbijom predstavlja priznanje svim demokratskim snagama koje su od 2000. godine u Srbiji radile na unaprijeđenju demokratskih standarda.

Čestitajući premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću povodom današnjih zaključaka čelnika EU-a o pokretanju pregovora o članstvu, Degert je na tiskovnoj konferenciji istaknuo da je rad na pristupnim pregovorima praktički već započeo, izvijestili su beogradski elektronički medji.

"Ne može se gubiti vrijeme - i EU i Srbija ne od sutra, već od danas trebaju početi pripremu", rekao je Degert, naglasivši kako vlada Srbije sad treba odrediti pregovarački tim i glavnog pregovarača koji će koordinirati pregovore po poglavljima te pregovarače za pojedina poglavlja. Degert je podsjetio na primjer Hrvatske čiji je pregovarački tim imao oko 2.000 ljudi.

Degert je istodobno najavio da će Europska komisija uskoro predložiti okvir za pregovore sa Srbijom, predviđajući da bi to moglo biti u listopadu ili studenom, a po njegovoj procjeni tad bi mogao biti završen i screening proces.

Europsko vijeće odlučilo je danas u Bruxellesu da se pokrenu pregovori o članstvu u EU sa Srbijom i da se prva međuvladina konferencija održi najkasnije u siječnju 2014. godine.
XS
SM
MD
LG