Dostupni linkovi

Karl Bilt vjeruje da će Srbija dobiti datum


Carl Bildt, švedski šef diplomatije
Šef diplomatije Švedske Karl Bilt izjavio da se nada da će Savjet ministara EU sjutra u Luksemburgu doneti pozitivnu odluku o Srbiji. Bilt je naveo da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti.

"Imamo dugoročnu odgovornost prema zemljama Zapadnog Balkana i veoma je važno da ih ispoštujemo", izjavio je Bilt novinarima dolazeći na sastanak koji danas i sjutra okuplja 27 ministara spoljnih poslova članica EU.

Na pitanjje da li očekuje pozitivnu odluku o datumu početka pregovora za Srbiju, Bilt je kratko odgovorio: "Da".

Švedski ministar je naglasio da to što neke zemlje sada traže da se proces proširenja uspori ili zaustavi ne bi smjelo da utiče na ovu odluku.

"Evropska unija je strateško tijelo, koje ne donosi strateške odluke zarad kratkoročnih čiljeva", rekao je ministar i dodao da je proširenje jedan od najuspješnijih političkih procesa i da je donijelo mir i prosperitet u regionu.

"Moramo ostati na kursu, a ne da svaki čas idemo napred-nazad", istakao je Bilt.

Ministri će se danas mahom baviti temama koje nisu vezane za proširenje, ali će neformalno biti riječi i o datumu početka pregovora sa Srbijom.

Ova tema je zvanično na dnevnom redu sutra, a predviđeno je da Savjet već sutra do podne usvoji zaključke koji će tri dana kasnije biti usvojeni na samitu šefova država i vlada u petak.
XS
SM
MD
LG