Dostupni linkovi

Ešton: Dačić i Tači ostvarili opipljiv napredak, nastavak 8. jula


Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači u Briselu, 21. jun 2013.
Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači u Briselu, 21. jun 2013.
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File uputili su u petak pismo članicama EU u kome traže "jasnu pozitivnu odluku" o otvaranja pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

U pet stranica dugom pismu, u koje je RSE imao uvid, konstatuje se da su Beograd i Priština postigli "značajan napredak" u normalizaciji odnosa, što je bio uslov koji je Savet postavio u decembru da bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

U pismu se zatim navode konkretni koraci koji su preduzeti na implementaciji briselskog sporazuma, kao i dogovori koje su dve strane postigle proteklih nedelja.

U pismu se konstatuje se da je 17. juna izvršena razmena oficira za vezu između Beograda i Prištine, da od 20. juna kosovski policajci i carinici imaju neometan pristup prelazima na severu, kao i da su zatvorene policijske stanice u Leposaviću i Zvečanu, a da je Srbija je dostavila početne informacije o pripadnicima policije zainteresovanima za integraciju u kosovsku policiju.

Dodaje se da je finalizacija zakona o amnestiji u toku, da od 15. jula više neće biti prijema novih slučajeva u srpskim sudovima na severu, a da je dogovoreno i zatvaranje kancelarija sudova i tužilaštva do 1. septembra.

U pismu Ketrin Ešton i Štefana Filea u koje smo imali uvid, stoji i da je postignut je dogovor o datumu, ličnim dokumentima i sastavu izborne komisije za opštinske izbore.

Pismo je usledilo nakon što su premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, postigli u petak rano ujutro delimičan dogovor o primjeni Briselskog sporazuma nakon maratonske šestočasovne radne večere čiji je domaćin bila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton a razgovore će nastaviti 8. jula.

Razgovorima je prisustvovao i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Eštonova je nakon radne večere u saopštenju navela da je na sastanku bio razmotren dosadašnji napredak u primjeni sporazuma.

"Premijeri su danas napravili i korak više i dogovorili se oko nekoliko otvorenih pitanja, posebno u oblastima pravosuđa, policije i predstojećih lokalnih izbora," kazala je Eštonova.

"Imajući u vidu sastanak Evropskog saveta naredne sedmice, obavijestiću zemlje članice o napretku u primjeni aprilskog sporazuma, potvrđujući da su poduzeti konkretni koraci ka vidljivom i održivom napretku u odnosima dvije strane," dodala je ona.

"Željela bih odati priznanje premijeru Tačiju, premijeru Dačiću i njihovim timovima za njihovu predanost i naporan rad i očekujem daljnji napredak u procesu normalizacije odnosa, u skladu sa aprilskim sporazumom i planom za njegovu primjenu," kazala je visoka predstavnica EU.



Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice, izjavila je za RSE da će se lokalni izbori na Kosovu održati ove godine, ali nije mogla precizirati da li će se na cijeloj teritoriji održati u isto vreme. Ona je naglasila da su premijeri postigli dogovor oko konkretnih koraka u primjeni sporazuma.

"Veoma je konkretno to što su se dogovorili", kazala je Kocijančič.

Premijer Srbije se nije obratio novinarima nakon sastanka dok je premijer Kosova izjavio da su imali veoma konstruktivan susret.

"Razgovarali smo o održavanju lokalnih izbora na jesen na određeni datum na kojima će Srbi sa sjevera moći izabrati svoje predstavnike," kazao je Tači.

"Policija je također bila jedna od tačaka o kojima smo razgovarali i dotakli smo se i šefa policije na sjeveru koji bi uskoro trebao biti postavljen. Postigli smo također napredak po pitanju amnestije, ali dva ministra pravosuđa nastavljaju razgovore sa svojim timovima," dodao je premijer Kosova.

"Mislimo da je postignut dobar napredak na ovom sastanku po pitanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Nadam se da će primjenom sporazuma obje zemlje ostvariti dobro zasluženi napredak u evro-atlantskim integracijama," kazao je Tači.

On je na upit novinara o pitanjima telekoma i električne energije kazao da će se o njima razgovarati na sljedećem sastanku.

Tači je neposredno pred početak radne večere izjavio da je dogovor postignut 19. aprila već počeo da se sprovodi.

"Naravno, današnji sastanak će biti nastavak rada na postizanju dalje implementacije sporazuma što će omogućiti realizaciju evropske perspektive kako za Kosovo, tako i za Srbiju. Tako da se nadam i vjerujem da će se postići dogovor", istakao je Tači.

Nakon višednevnih pregovora tehničkih timova Beograda i Prištine uoči sastanka dvojice premijera, ostalo je bilo dosta otvorenih pitanja, poput telekomunikacija i elektroenergije o kojima nisu postigli dogovor ni u četvrtak, a razgovore su nastavili i u petak.

Analitičari vjeruju da svaki signal koji potvrđuje da je Srbija voljna implementirati svoj dio sporazuma povećava šanse da dobije datum za početak pregovora sa EU.

Eštonova u petak zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom upućuje zemljama članicama kratko pismo o napretku u sprovođenju sporazuma i unutrašnjim reformama u Srbiji.

Evropski komesar Štefan File je u četvrtak uveče u Briselu, izjavio da se "veoma nada" da će primjena sporazuma Srbije i Kosova biti argument za šefove diplomatija Evropske unije da donesu odluku o početku pregovora o članstvu sa Srbijom.

"Veoma se nadam", istakao je on, "da će nedavni koraci između Beograda i Prištine, posebno kad je riječ o primjeni političkog dogovora od 19. aprila biti argument koji će stvoriti zajednički stav u zemljama članicama (na sastanku šefova diplomatija EU) iduće sedmice u Luksemburgu".
XS
SM
MD
LG