Dostupni linkovi

Poruka Srbiji iz Bundestaga: Datum visi


Bundestag
Bundestag
Parlamentarnoj delegaciji Skupštine Srbije koja se ove sedmice susrela sa predstavnicima poslanika vladajuće Hrišćanske demokratske unije (CDU) u Bundestagu, predočen je plan koji je vladajuća nemačka stranka zauzela prema pitanju dodeljivanja datuma za početak pregovora Srbiji sa Evropskom unijom. Radiju Slobodna Evropa to je potvrdilo dvoje od učesnika tih razgovora, koji nisu želeli da bude imenovani.

Kako nam je objašnjeno, poslanici CDU sugerišu kancelarki Angeli Merkel dva moguća scenarija. Prema prvom, da na sednici Bundestaga 27. juna (dan uoči oduke Evropskog saveta o datumu) predloži usvajanje, takozvanog „dvofaznog“ statusa za Srbiju. To znači, da će Evropskom savetu biti predloženo da 28. juna ne dodeli datum Srbiji. Da bi se to učinio zatražiće se puna implementacija Briselskog sporazuma, a o datumu će Evropski savet ponovo odlučivati 15. decembra ove godine. U perspektivi, navodi naš sagovornik, datum može biti dodeljen najranije do kraja 2014. godine. Da li će se to i tada dogodili, ili će ponovo biti prolongirano, zavisiće od stepena implementacije Briselskog sporazuma.

Međutim, i unutar CDU-a prisutni su glasovi koji se zalažu za ublažavanje politike prema Srbiji. To je drugi scenario, za koji nema puno vremena, a zavisi od napretka koji bi mogao biti ostvaren u dogovorima između Beograda i Prištine u narednim danima, zavisiće i mogućnost da datum bude određen za početak naredne godine. Takav rasplet moguće je očekivati ukoliko Beograd i Priština zaista pre sednice Bundestaga, 27. juna ostvare konkretne dogovore o pitanjima koja su trenutno na stolu.

U oba slučaja implementacija je, rečeno nam je, ostaje uslov svih uslova. Naš izvor dalje navodi da je parlamentarcima jasno stavljeno do znanja da Nemačka od takvog stava neće odustati bez obzira da li će neka od drugih država članica Evropske unije podržati srpske pozicije. Podvučeno je i da kada Srbija dobije datum, neće ići istim putem pridruživanja kao druge države članice. U njenom slučaju insitiraće se na ispunjavanju političkih kriterijuma vezanih za punu normalizaciju odnosa u regionu. Sagovornik RSE navodi da je na pitanje paralemntaraca iz Srbije, šta to konkretno znači, odgovoreno da je to, „sasvim jasno“. Jasnog pominjanja priznanja nezavisnosti Kosova, kako nam je navedeno, nije bilo.
XS
SM
MD
LG