Dostupni linkovi

Bivša novinarka HRT-a Dijana Čuljak puštena iz Remetinca


Bivša HTV-ova novinarka Dijana Čuljak danas je puštena iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što su ispitani svi svjedoci u slučaju Core media na koje je, po mišljenju suda i tužiteljstva, na slobodi mogla uticati.

Njen advokat Anto Nobilo potvrdio je da je zagrebački Županijski sud ukinuo istražni zatvor u kojem je, zbog uticaja na svjedoke, bila posljednja dva i po mjeseca.Čuljak je prošle sedmice u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu iznijela detaljnu obranu u kojoj je "apsolutno negirala sve što joj se stavlja na teret".

Istraga je u slučaju Core media proširena je zbog sumnje da se novac iz kompanije njenog bivšeg supruga Vladimira Šelebaja izvlačio preko još dva preduzeća. Tužiteljstvo tvrdi da je preko novih komapanija iz Core medie izvučeno dodatnih sedam miliona kuna pa se ukupna "šteta" u ovom slučaju popela na čak 23 miliona kuna.

Dijana Čuljak je posljednja na koju je proširena istraga u ovom slučaju nakon što je tužiteljstvo prošle godine počelo istraživati njenog bivšeg supruga i još četiri osobe zbog sumnje da su iz Core medie i Media spota izvukli više od 16 miliona kuna te da su izbjegli plaćanje 3,1 miliona kuna PDV-a.

Kako je nakon toga kontaktirala neke svjedoke i tražila ih da izmijene iskaz Čuljak je prijavljena za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja zbog čega je i završila u istražnom zatvoru.

Prvoosumnjičeni Šelebaj je u istrazi, ali i na suđenju bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu, u međuvremenu osuđenom za primanje mita, posvjedočio da je Core media osnovana isključivo na inicijativu Dijane Čuljak, da je ona imala polovicu tvrtke i da su dijelili zaradu.

Ona je, pak, porekla da je s bivšim suprugom sklopila tajni ugovor kojim se trebao prikriti njen sukob interesa, budući da je u to vrijeme radila na HTV-u, a Core media je radila emisije za konkurentsku Novu TV.

U medijima su, u međuvremenu, objavljeni njeni SMS kontakti iz kojih se može zaključiti da je bila upoznata s poslovima Core medije, kao i da je određivala honorare za saradnike.
XS
SM
MD
LG