Dostupni linkovi

Ford gasi proizvodnju u Australiji


Američki proizvođač automobila "Ford" od 2016. će prestati da prozivodi vozila u svojoj neprofitabilnoj australijskoj fabrici.

To će, kako je saopšteno iz kompanije, rezultirati otpuštanjem 1.200 ljudi i okončanjem ere započete 1925. sa legendarnim "modelom T".

Izvršni direktor "Ford Australija" Bob Gracijano je, pored vesti o gašenju fabrike, izjavio da je kompanija u protekloj poslovnoj godini zabeležila gubitke nakon oporezivanja od 141 miliona australijskih dolara (136 miliona dolara), kao i 600 miliona australijskih dolara u poslednjih pet godina, prenosi agencija Frans pres.

Gracijano navodi da je odluka rezultat sve težih tržišnih uslova i fragmentacije, kao i rasta troškova prozivodnje. U Australiji se godišnje proda oko 1,1 milion novih automobila, a kupci imaju izbor izmedju 65 proizvodjača i 365 modela vozila.

Predsednik sindikata radnika preradjivačkog sektora Pol Bastijan rekao je da vesti iz "Forda" predstavljaju katastrofu i izrazio zabrinutost oko uticaja gašenja fabrike na širu industriju autodelova.
XS
SM
MD
LG