Dostupni linkovi

BiH neće bescarinski režim sa Hrvatskom


Vlast BiH smatra kako bi bilo štetno po tamošnju ekonomiju da prihvate zadržavanja režima bescarinskog režima prema Hrvatskoj nakon ulaska u EU.

Voditelj pregovaračkog tima BiH za pregovore s EU-om Dragiša Mekić rekao je da se odnos vlasti nije promenilo te da bi zadržavanje bescarinskog režima prema Hrvatskoj i proširenje i na druge zemlje članice EU naštetilo BiH proizvodnji, izvijestila je Federalna televizija (FTV).

"Praksa koju je ranije koristila EU je neprihvatljiva za BiH. Ako je Hrvatska uvozila neku robu u količini od 100 tona, oni za tih 100 tona traže bescarinsku kvotu za sve zemlje EU i govore to je vaše činjenično stanje. Međutim, nije to baš tako, stanje će biti pogoršano, jer će roba biti još konkurentnija zbog povećanih subvencija", istaknuo je Mekić.

Po njegovim rečima uvođenja bescarinskog režima dovela bi do toga da bi brojne kompanije iz Hrvatske odustale od očekivanog preseljenja proizvodnje u BiH.

Zamenik šefa predstavništva EU u BiH Renzo Davidi pozvao je vlasti da prihvate te preporuke ističući da bi se time otvorile mogućnosti za povećanje izvoznih kvota na određene proizvode iz te zemlje.

Davidi je kritikovao vlast BiH jer šest godina kasne s otvaranjem razgovora o posledicama ulaska Hrvatske u Unije te je pozvao vlasti na dijalog s Evropskom komisijom oko povećanja kvota za BiH za izvoz šećera, ribe i vina ukoliko se nastavi režim bescarinskog uvoza za Hrvatsku koji bi se proširio na sve zemlje članice EU.
XS
SM
MD
LG