Dostupni linkovi

Preminuo ruski režiser Aleksej Balabanov


Ruski reditelj Aleksej Balabanov, koji je u svojim filmovima opisivao post-sovjetsko društvo, sa kultnim ostvarenjima o kriminalu i ratu u Čečeniji, umro je u 54. godini nakon duge bolesti.

"Filmovi Alekseja Balabanova predstavljaju kolektivni portret naše zemlje u najdramatičnijem periodu u istoriji", napisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na Fejsbuku.

"Voleo sam njegov rad. Smrt talentovanog reditelja je veliki gubitak za prijatelje i obožavaoce. Moje saučešće", ističe se u premijerovoj poruci.

Balabanov je umro u subotu dok je radio na novoj produkciji u Sankt Petersburgu.

Tokom karijere snimio je 16 filmova, od kojih su najveći uspeh u Rusiji postigli "Brat" i "Brat 2", o mladiću koji je primoran na život u nasilju i kriminalu na ulicama Sankt Peterburga, Balabanovog rodnog grada.

Balabanov je, takođe, poznat i po filmovima "Kargo 200", "Rat" i i "Morfijum”, u kojem je igrala i srpska glumica Katarina Radivojević.

"Ovo je tragedija, velika tragedija za ruski film", piše danas list "Komersant".

Balabanovi prijatelji navode da je još pre nekoliko meseci reditelj bio svestan svoje bolesti. Uzroci njegovog teškog zdravstvenog stanja, međutim, nisu obelodanjeni.

Balabanov je prošlog januara bio gost šestog festivala "Kustendorf", na kojem je održao radionicu za studente i predstavio svoj novi film "I ja, takođe". Njegov film “Morfijum” 2010. godine otvorio je beogradski FEST.
XS
SM
MD
LG