Dostupni linkovi

Anđelina Džoli preventivno se podvrgla mastektomiji


Američka glumica Anđelina Džoli (Angelina Jolie) danas je saopštila da se podvrgla dvostrukoj mastektomiji kako bi otklonila rizik da oboli od raka dojke ili jajnika.

U tekstu "Moj medicinski izbor", obavljenom danas u Njujork tajmsu, 37-godišnja glumica i majka šestoro dece navela je da se podvrgla operaciji odstranjivanja obe dojke zato što je imala genetsku predispoziciju da oboli od raka.

Analizama DNK je utvrđeno da glumica nosi mutirani gen BRCA1 i da je pre operacije postojao rizik od 87 odsto da oboli od raka dojke a 50 odsto od raka jajnika.

Majka Anđeline Džoli od kancera je umrla u 56. godini, posle desetogodišnje borbe sa bolešću.

Glumica je u februaru počela pripreme za operaciju, koje su trajale do kraja aprila. Sada je rizik da oboli od raka svega pet odsto, pošto je ranim otkrivanjem genetske mutacije moguće sprečiti razvoj kancera.

Ona je rekla da je počela sa grudima zato što je rizik bio veći i zato što je operacija jajnika složenija.

Džoli, koja sa glumcem Bredom Pitom ima šestoro dece, od kojih je troje biološko a troje usvojeno, navela je da njena deca sada nemaju razloga da se plaše da će je izgubiti zbog raka dojke.

Glumica je u tekstu zahvalila svom partneru na ljubavi i podršci i dodala da se nada da će njeno iskustvo koristiti drugim ženama.

Navela je i da se "oseća snažnije zbog svog izbora koji ni na koji način ne umanjuje njenu ženstvenost".
XS
SM
MD
LG