Dostupni linkovi

Lukšić: Integracija u EU nema alternativu


Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova
Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministra vanjskih poslova Igor Lukšić reako je danas da je članstvo u EU vanjsko-politički prioritet, ističući da evropske integracije čitave regije nemaju alternativu.

"Za nas ne postoji alternativa učlanjenju u EU. Zato i ne možemo govoriti da se Zapadni Balkan nalazi na raskršću u smislu strateškog izbora, uprkos izazovima s kojima se EU trenutno suočava", naveo je Lukšić.

On je, na međunarodnoj konferenciji Zapadni Balkan na raskrsnici - izazov evropskih integracija u doba krize, reako je da je Crna Gora opredjeljena za dostizanje standarda EU prvenstveno u cilju stvaranja uvjeta za unapređenje kvalitete života svih građana.

Ne gajimo sumnju da ćemo se, u određenoj meri, naći pred oštrijim zahtjevima za pristup EU. U isto vrijeme, nemamo ni trunke straha da ćemo izaći u susret izazovima. Radom i spremnošću, angažovanjem svih raspoloživih kapaciteta i znanja u društvu pokazat ćemo svoju zrelost i doraslost Evropi, istaknuo je Lukšić.

Prema njegovim riječima, samo pridruživanjem svih država Zapadnog Balkana u EU možemo govoriti o postizanju dugoročne stabilnosti i prosperiteta u Evropi.
XS
SM
MD
LG